Akut sparande så fort beslut fattas

Landstingets chefstjänstemän har nu två veckors paus. Direkt efter landstingsfullmäktige exploderar arbetet, då ska landstingets nedskärningar verkställas.
Kalmar • Publicerad 11 november 2003

Efter interna diskussioner har landstingsledningen beslutat sig för att driva arbetet med det kommande sparpaketet på central nivå.

Men eftersom det avgörande beslutet tas i fullmäktige i slutet av november avvaktar landstingsdirektör Johan Assarsson.

- Just nu gör vi ingenting, men jag är förberedd. När väl fullmäktiges beslut vunnit laga kraft ska arbetet i gång.

Och målsättningen för nedskärningsarbetet är tuff. Faller alla pusselbitar på plats kommer de första MBL-förhandlingarna att inledas redan i år.

- Jag hoppas att vi kan inleda MBL-diskussionerna redan innan jul, men det finns en liten risk för att det blir först efter helgerna, siar Johan Assarsson.

En sak är dock Johan Assarsson helt övertygad om. Det sparpaket om 200 miljoner kronor som landstingspolitikerna nu, i stor enighet, tagit fram ska bli verklighet.Gamla landstingssynder där beslutade sparförslag aldrig fick genomslag i verkligheten är just gamla landstingssynder.

- Jag är beredd att inleda arbetet med att krympa vår verksamhet så fort ett lagligt beslut finns. Ska vi lyckas få ordning på vår ekonomi krävs det nämligen att sparpaketet genomförs så fort som möjligt, konstaterar Johan Assarsson.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.