Annons

Agera - att utreda räcker inte

Sjukvårdens personalproblem måste lösas. Men det finns inte någon quick fix. Men nu måste det hända något konkret, fler utredningar hjälper inte.
Kalmar • Publicerad 7 november 2018

Carl Dahlin (M) är ett av Moderaternas fyra regionråd. På hans bord ligger, som ny vice ordförande i personalutskottet, personalkrisen inom sjukvården i länet. På hans bord ligger frågorna vad regionen ska göra med de skenande kostnaderna för inhyrd personal och frågan om hur sjukvården ska hantera det enorma övertidsberget.

Hur ska ni lösa de här problemen?

Annons

– Det finns inte någon enkel snabb quick fix, tyvärr. Men både övertidsberget och hyrkostnaderna är ju exempel på att sjukvården misslyckats med både bemannings- och rekryterings frågorna. Det gäller för oss politiker att göra det vi kan, personalen måste bli mer delaktig, lönerna är självklart viktiga och arbetsmiljöfrågorna måste tas på allvar. Jag vet från mina erfarenheter som kommunpolitiker att får man personalen att känna sig delaktig och uppskattad, då ökar chanserna både att lyckas rekrytera och att få den personal vi har att stanna, säger Carl Dahlin.

Carl Dahlin (M), regionråd.
Carl Dahlin (M), regionråd.Foto: Mats Andersson
”Min uppfattning är att både personalen och folk i allmänhet bara blir irriterade av beskedet att det ska tillsättas fler utredningar.”
”Carl Dahlin (M), regionråd.”

När regionens budget för de kommande åren ska klubbas kommer den nya oppositionsgrupperingen M-KD att leverera flera förslag till hur sjukvården ska arbeta för att komma till rätta med personalsituationen.

– Det handlar mycket om att studera andra landsting, regioner och kommuner. Det finns exempel där man lyckats bryta den negativa utveckling vi är mitt uppe i. Gör vi inte något nu kommer situationen bara att bli värre och värre.

– Jag har inte några givna lösningar, men nu krävs det skarpa förslag. Det räcker inte med att säga att det och det och det ska vi utreda. Självklart kan utredningar behövas ibland, men inte nu. Min uppfattning är att både personalen och folk i allmänhet bara blir irriterade av beskedet att det ska tillsättas fler utredningar. Vi vet vad det handlar om, delaktighet, lönerna och arbetsmiljöfrågorna. Vi kan inte vänta längre, vi måste agera, säger Carl Dahlin.

Mats AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons