Advokater gick till hårt angrepp

- Alla fördomar måste stoppas undan. Om åtalet gällt svenskar hade kraven på bevisning varit högre satta.
Kalmar • Publicerad 26 november 2003

Advokat Ingmar Johnson var starkt kritisk mot polisens och åklagarens utredningsmaterial när en större stöldrättegång avslutades i Kalmar tingsrätt på tisdagen.

Två kvinnor från Skåne stod inför rätta för en mängd stölder och stöldförsök hos äldre personer i bland annat Kalmar och Nybro. Den tredje åtalade är misstänkt för att ha agerat chaufför. Kvinnorna anklagas för att oinbjudna ha tagit sig in hos äldre personer under förespegling att de skulle tigga. Åklagaren hävdar att deras huvudsakliga mål var att hitta saker att stjäla.

Bland de drabbade finns två ensamstående pensionärer på Skomakaregatan i Nybro. En av dem har berättat att hon hört ljud från bostaden och i anslutning till detta upptäckt två kvinnor. Dessa försvann då snabbt utan att ha stulit något.

Inkräktarna lyckades däremot bättre hos den andra damen, som blev av med 500 kronor.

I Kalmar mötte en 92-årig kvinna på Ståthållargatan två främmande personer i sitt sovrum. Innan de gick in lade en granne märke till dem och anade oråd. Hennes sambo tog därför med sig kameran och fotograferade de misstänkta. Dessa bilder visar att kvinnorna och mannen befunnit sig i området och användes som bevis av åklagaren under rättegången. Men bevisar de att de okändas uppsåt varit att stjäla? Nej, menade de åtalades försvarare.

I sina slutpläderingar gick advokaterna till hårt angrepp mot åklagarens bevisning och påståenden och menade att det faktum att de åtalade har utländsk bakgrund används mot dem.

- De kommer från en kultur där tiggeri utgör en naturlig del. Det är inte visat att de var ute för att stjäla, sade till exempel advokat Bo Runnquist.

Efter förhandlingen beslutade tingsrätten att försätta mannen, som påstås ha agerat chaufför

i samband med brotten, på fri fot. Däremot ska kvinnorna hållas kvar i häkte, vilket tyder på att de kommer att fällas för åtminstone delar av det 15-tal brott de åtalats för. Dom faller om drygt en vecka.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.