49-åring erkände att han rövat bort flicka

Efter att lyssnat till den unga kvinnans fasansfulla berättelse kom gärningsmannen till insikt och erkände sitt brott.
Kalmar • Publicerad 21 maj 2003

Rättegången mot den 49-åring som i slutet av mars höll en 18-årig flicka fången i sin lägenhet i Norrliden tog på tisdagen en överraskande vändning.

Efter att under flera polisförhör, inför sin advokat och så sent under rättegångens inledning nekat till åklagarens anklagelser gjorde mannen helt om. Inte minst till sin försvarares stora överraskning medgav han att det flickan en stund tidigare berättat var sant.

Exakt vad det var som gjorde att 49-åringen ändrade sin berättelse framkom aldrig. Men han medgav att flickans berättelse gjort intryck.

- Det var inte mitt syfte att få henne att må så dåligt som hon gjort, sade han.

Tejp för munnen

Den 18-åriga flickan hade under kvällen den 28 mars varit inne i stan och ätit. När hon steg av bussen vid 22.30-tiden i Norrliden mötte hon 49-åringen. Oförstående fick hon höra honom fråga om några utemöbler. När hon öppnade sin ytterdörr klev han in och tog upp en kniv.

De närmaste timmarna blev de värsta hittills i flickans liv. Skräckslagen, gråtande och med skakningar i kroppen fick hon höra att mannen var förföljd och att hon var hans livlina. Med läderremmar runt händer och hals och tejp för munnen hölls hon i schack.

När flickans mamma senare dök upp i huset förde 49-åringen flickan ut i området och då de en halvtimme senare mötte några av hennes bekanta lyckades hon fly till sin lägenhet.

- Jag förstod aldrig vad han ville. Det var som om han var rädd för något som inte fanns, berättade hon i tingsrätten.

Jagad av torpeder

Sedan dess är den unga kvinnans liv förändrat. Tryggheten är borta och hon har många känslor kvar att bearbeta. Skolarbetet har blivit lidande och hon tvingades lämna ett bostadsområde hon trivdes i.

När det blev den åtalade 49-åringens tur att höras lät han direkt förstå att han skulle erkänna. På frågor som om han hotade henne, om han visat en kniv och om flickans berättelse i stora drag stämde blev svaret: Ja!

- Hon blev indragen i någon som hon inte hade något med att göra. Men jag var jagad av torpeder och behövde ha någon hos mig. Det råkade bli hon.

Erkännande innebär med all sannolikhet att mannen kommer att fällas för olaga frihetsberövande. Domslutet meddelas efter att han, enligt beslut av tingsrätten, genomgått en större rättspsykiatrisk undersökning.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.