45 lärare slipper sluta

Alla 45 varslade lärarna slipper gå. Kommunen räddar tjänsterna genom att äldre lärare väljer pension och flytta pedagoger mellan klasser och skolor.
Kalmar • Publicerad 3 juni 2010

I januari skrev vi om att 41 lärare varslas, den siffran steg senare till 45. Facket protesterade och krävde centrala förhandlingar. Knappt fem månader senare är tonläget ett annat.

– Barn- och ungdomsförvaltningen har gjort ett fantastiskt arbete, men att pussla ihop detta gigantiska pussel, säger Bertil Dahl (V) personaldelegations ordförande.

Kommunfullmäktige tog beslut om tio extra miljoner till omställningsstöd i slutet på förra året. 17 stycken har nappat på detta erbjudande att gå vid 62 års ålder. Förvaltningen har hittat 13 varslade personer som har kompetens att arbeta på förskola, där har de erbjudits arbete. Sedan har förvaltningen också fått två extra miljoner för att säkerställa personal på fritidsgårdarna, det rädda också ett antal tjänster. De som är kvar kommer att få reda på vad deras tjänster kommer att vara innan sommarlovet. Eleverna kommer också att få reda på vilka lärare de kommer att ha i höst.

– Det är ett fantastiskt arbete som gjorts. Vi har under höstterminen en rekordliten kull på högstadiet. Men vi är stolta att vi slipper säga upp någon, säger Cecilia Strömberg (S) ordförande barn- och ungdomsnämnden.

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.