”40 personer blir arbetslösa”

– Jag kommer att överklaga. Jag har 40 säsongsanställda som blir arbetslösa annars, säger Thomas Kazantzidis, ägare till Bistro Bar.
Kalmar • Publicerad 21 juni 2012

Thomas Kazantzidis tänker också begära inhibition. Det innebär att serveringstillståndet inte dras in förrän överklagandet är behandlat.

– Jag tror och hoppas att en inhibition gör det möjligt för mig att ändå ha öppet i sommar, säger han.

Thomas Kazantzidis är behärskat upprörd. Han anser inte att indraget serveringstillstånd står i proportion till vad socialnämnden anför.

– Jag säger inte att bristerna är bagatellartade. De är allvarliga, och jag är ansvarig.

– Men man måste ändå se till helheten. Jag har varit krögare i Kalmar i 23 år. Jag har varit nästintill prickfri hela tiden när det gäller skatter och andra myndighetskrav.

– I sommar har jag 40 anställda och jag öppnar snart ett nytt café där jag anställer 10 personer, i dessa svåra tider.

På punkt efter punkt går Thomas Kazantzidis sedan igenom vad som upptäckts vid tillsynen.

– Vi har bytt vaktbolag och övergången fungerade inte. Vaktbolaget har intygat skriftligt varför de inte var på plats den kvällen.

Plastskynket som var uppsatt för nödutgångarna tog jag bort direkt. Det fanns fem andra nödutgångar i närheten. Om det varit en säkerhetsfara borde man ha stängt stället direkt och det gjorde man inte.

Thomas Kazantzidis hävdar också att han aldrig fick någon avi om att tillståndet fanns att hämta på posten. Han redogör för hur han ringt många samtal för att få rätsida på detta under de två månaderna.

Om kravet på kurser i alkoholhantering säger han:

– På vintern är vi fyra personer i servis och kök. Tre av oss har gått kurs. Men min restaurangchef slutade, en är mammaledig, den fjärde kunde inte av olika skäl och själv har jag varit här hela tiden. Och jag kan inte skicka iväg sommarpersonal på kurs innan de ens hunnit bli anställda.

Carina Blomcrantz
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.