25 varslas när elever blir färre

25 tjänster bort från gymnasieförbundet. Elevminskningar slår igenom på bred front, och detta är bara början.
Kalmar • Publicerad 3 mars 2010

Nu börjar regionen på allvar märka av elevkullarnas minskning. Till höstterminen tappar Kalmarsunds gymnasieförbund fem procent, något de räknar med att göra varje fram till 2015. För i år innebär det att 25 tjänster försvinner.

– Det är relativt jämnt fördelat mellan lärare och övrig personal, säger Åke Liedstrand tillförordnad förbundschef.

Lärarfacken har vädjat till bland annat Kalmar kommun om att de ska skjuta till medel till omställningspaket, av samma modell som kommunens anställda fått erbjudande om.

– Vi har redan skjutit till pengar så förbundet ska kunna bygga upp ett kapital, medlen motsvara fem procent av den totala nettokostnaden. Dessa medel har ni fått för att klara minskningar, svarar kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S).

Förbundets ordförande, är av en annan åsikt.

– Vi ville ha del av det extra statsbidraget det fick vi inte. Överskottet som finns på respektive skola har de själva sparat ihop. De ska de också själva få förfoga över, säger Anders Andersson (C).

Enligt Åke Liedstrand kommer bara smärre justeringar att göras. De 25 tjänsterna som försvinner är tillsvidaretjänster, pensioner och visstidsanställningar är redan borträknade. Facken informerades under måndagen.

Skolor i Kalmarsunds gymnasieförbund

Axel Weüdelskolan, Gymnasiesärskolan, Ingelstorpgymnasiet, Jenny Nyströmsskolan, Lars Kaggskolan, Mjölnergymnasiet, Stagneliusskolan, Skola-Arbetslivscentrum, Ölands Gymnasium

Anders Blank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.