24 nya tomter på Boholmarna

Snart väntar byggnation på Boholmarna. Detaljplanen är godkänd och kommunen avverkar nu skog för kommande gator och 24 tomter.
Kalmar • Publicerad 22 juni 2012

Samhällsbyggnadsnämnden klubbade igenom detaljplanen redan för fem år sedan men grannarna hade många synpunkter och överklagade beslutet flera gånger både till länsstyrelsen och miljödepartementet. Främst påpekade grannarna faran för den rödlistade sandödlan som finns i korsningen som ska byggas om, samt att husen var skrymmande och mer passande för stadsmiljöer. Nu har de fått nej.

– Regeringen har avgjort frågan efter en rejäl överklagandeperiod. Detaljplanen är godkänd, säger Per-Olof Johansson, samhällsbyggnadschef.

Efter att Kalmar kommun gjorde om processen och startade en ordentlig utredning kom regeringen fram till att sandödlan inte skulle ta skada av exploateringen.

– Det är möjligt att grannarna kommer ha synpunkter när det börjar byggas, men beslutet har vunnit laga kraft, säger Björn Carlswärd, plan- och bygglovschef.

Just nu håller kommunen på att avverka skog för den lokalgata som ska gå genom det nya kvarteret, samt för 24 tomter där det så småningom ska byggas småhus.

– Tanken är att vi ska spara så mycket skog som möjligt, säger Patrik Ihrman, markingenjör på kommunledningskontoret.

Så fort röjningen är klar ska Kalmar vatten lägga kommunalt vatten och avlopp. Kalmar kommun som äger marken planerar att sälja den till Kärnhem AB och Arkitekt och Miljö AB som har markreservation.

– De har varit med i hela planläggningen och har en gammal reservation, men jag vågar inte svara på när det börjar byggas hus, säger Patrik Ihrman.

Emilia Thor
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.