Annons

24 industrijobb bort från Kalmar

Tjugofyra industrijobb försvinner från Kalmar när företaget Lamitec Tools AB, som tillverkar sågklingor till sågverksindustrin, flyttas till Laholm så snabbt som det går.
Kalmar • Publicerad 19 mars 2008

De anställda i Kalmar erbjuds att flytta med till Laholm. Där finns bolaget Micor Laholm, som ingår i samma företagsgrupp, och som har en likartad produktion. Allt som allt är det idag 60 jobb, men företagsledningen vill krympa antalet till 40.

Enligt Peter Nobel, vd för såväl Micor som Lamitec, är förhandlingarna med de fackliga organisationerna avklarade.

Annons

-De både inleddes och avslutades på tisdagen. I april får vi besked om hur många anställda som väljer att flytta med till Laholm.

Orsaken till nerläggningen i Kalmar men även effektiviseringen i Laholm är sämre tider.

-Vi gör de här åtgärderna i förebyggande syfte. Konjunkturen är redan dålig inom sågverksindustrin, och för att möta en situation då den kan bli ännu sämre måste vi rationalisera, säger Peter Nobel.

-Företagen har likartade produkter och marknads- och kundsegment.Därför finns det möjlighet till att göra samordningsvinster, bedömer vi.

Formellt var det Durocs dotterbolag Micor Holding AB som inledde förhandlingar med de fackliga organisationerna om att flytta verksamheten i Lamitec Tools AB i Kalmar till Micor AB i Laholm.

Genom att samla kompetens, utveckling, produktion och försäljning under ett tak ska en mer rationell och effektiv organisation skapas med en långsiktigt god intjäningsförmåga, beskriver företaget i en pressinformation

"Vi behöver vidta åtgärder för att stärka Micor-gruppens position inför framtiden. Vi vill på detta sätt skapa förutsättningar för en konkurrenskraftig och lönsam produktion av cirkulära sågklingor", förklarar Durocs koncernchef Erik Albinsson i ett uttalande.

Hela maskinparken i Kalmar kommer att flyttas över till Laholm. Samtidigt kommer Lamitecs 24 anställda och Micors 36 anställda att reduceras med sammanlagt ett tjugotal personer till cirka 40 totalt. Effekten av sammanslagningen minskar gruppens kostnader samtidigt som volymerna bedöms behållas. Detta skapar även utrymme för kvalitetshöjande investeringar i form produktutveckling och produktionsutrustning, motiverar man omorganisationen med.

? De internationellt välkända varumärkena Lamitec och Micor med befintliga produktprogram, kommer att behållas och vidareutvecklas.

? Flytten av maskinparken kommer preliminärt att inledas under våren 2008 och ska ske etappvis för att inte påverka produktion, kvalitet och leveranser.

Barometern sökte på tisdagskvällen en facklig ombudsman i Kalmar för en kommentar men lyckades inte få kontakt.

Jörgen Danielsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons