GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stagg om den uppbrända flaggan: ”Står inte bakom det på något sätt”

Med ett dygn kvar till årets skolrugby träffade Barometern nervösa och laddade spelare från Stagneliusskolan i vårt livesända uppsnack.
– Vi som kaptener får hålla lugnet för allihop, det kommer att gå bra och lösa sig, säger Hannah Sunnerhage, tjejlagets kapten.
Kalmar • Publicerad 24 november 2021
Staggkaptenerna Hannah Sunnerhage och Wissam Abousamra gästade Barometerns rugbystudio på onsdagen.
Staggkaptenerna Hannah Sunnerhage och Wissam Abousamra gästade Barometerns rugbystudio på onsdagen.

Hon laddar nu för rugbyn för tredje gången under sin skoltid på Stagg. 2019 blev det förlust och förra året blev matchen inställd på grund av pandemin, så nu är laddningen och segertörsten extra stor.

– Vi vill verkligen spela nu – och leverera. Det var väldigt tufft att förlora 2019, men vi har tagit med oss alla misstag och fel i uppladdningen nu, säger Hannah Sunnerhage.

TV: Här ser du sändningen från Stagg:

Matchen blir det ögonblick då all träning ska omsättas i prestation. Då har lagen mångas blickar på sig och bär en skolas förväntningar på sina axlar. De kommer väl förberedda.

– Rugbyn blir en stor del av livet. Det känns som om vi har tränat varje dag.

Hon får medhåll från killarnas lagkapten Wissam Abousamra:

– Vi vill visa publik och tränare vad vi har lärt oss nu.

Smilla Holmgren är rugbyansvarig på Stagg och har mycket att stå i hela vägen fram till matchen.
Smilla Holmgren är rugbyansvarig på Stagg och har mycket att stå i hela vägen fram till matchen.

Det är inte bara spelarna som behöver prestera och ta alla förberedelser i mål. Staggs rugbyansvarige Smilla Holmgren har fullt upp ända in i det sista för att allt ska bli klart. Det är detaljer över högt och lågt.

– Jag klarar det inte själv, hela elevkåren ligger bakom arrangemanget, säger hon.

Allt görs i Staggs anda. Gamla traditioner ska möta nya krav och förväntningar. En inte alltid så enkel balansgång.

– Vi är stolta över våra traditioner och försöker bevara allt. Vi vill göra rugbyn så rolig och snäll som möjligt runtomkring, men matchen i sig är blodigt allvar.

Den bränning av en Kaggflagga som polisanmäldes tar Staggs kår avstånd ifrån:

– Vi står inte bakom det på något sätt. Vi i kåren har inte arrangerat eller haft vetskap om det. Det är tråkigt, det är ju vårt arrangemang, vårt ansvar. Men vi missar också saker, säger Smilla Holmgren.

Michael Grenstadius är rektor på Stagg och ser hur viktig rugbyn är för skolans elever.
Michael Grenstadius är rektor på Stagg och ser hur viktig rugbyn är för skolans elever.

Rektorn Michael Grenstadius gick själv på Kagg under sin gymnasietid, men leder nu verksamheten på Stagg. Han ser och uppskattar det stora jobb som elevkårerna lägger ner och hur mycket det betyder för eleverna på skolan. Trots sin bakgrund som kaggnist tvekar han inte på frågan vilket lag han håller på nu.

– Givetvis hejar jag på Stagg. Jag kommer att vara med på läktaren och kolla.

Missa inte

Se match och uppsnack live

På torsdagen är det den stora matchdagen när skolrugbyn är tillbaka i Kalmar sportcenter efter ett års pandemipaus. Klockan 14.30 sänder vi live i våra digitala kanaler från entrén på Akea Arena då vi möter spelar från 80-talet – Lotta Petersson, då spelare i Stagg, och Jörgen Ohlsson, då spelare på Kagg. Klockan 16.00 blir det sedan livesända intåg, matcher och uppvisningar där Jenny Nyströmskolans ES Media-elever står för produktionen. Vi har även ett stort livebildspel som uppdateras under matchens gång.

Missade du vår sändning från Kagg? Här hittar du den:

Rugbyspecial – reportage, nostalgi, köning och bus:

ÅTERBLICK: Så såg det ut när vid skolrygbyn 2019:

Per JakobssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.