unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Repris: Så var regionens pressträff om coronaläget

Region Kalmar län höll pressträff för att ge en aktuell lägesbild för länet kring covid-19. Medverkade gjorde smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin och regiondirektör Ingeborg Eriksson. Se reprisen här.

Ingeborg Eriksson inleder pressträffen med att konstatera att läget inom sjukvården är lugnt. Antalet inneliggande patienter har pendlat mellan 0 och 1 stycken sedan i september. Senast en person vårdades på intensiven var den 21 juli.

Hon berättar också att Kalmar län har lägst smittspridning i landet.

– En förklaring kan vara att vi har en hög ambition gällande vår smittspårning. Vi har ett team som jobbar oerhört effektivt med de fall vi hittar och som gör en effektiv smittspårning vilket gör vi kan bryta kedjorna fort, säger hon.

Två tredjedelar av de bekräftade fallen i länet har upptäckts av smittspårningsteamet.

– Utvecklingen kan snabbt vända. Det ser vi i närliggande län, i övriga landet och i andra länder. Därför är det viktigt att vi håller i och ut och följer rekommendationerna och de allmänna råden. Det har stor betydelse för utvecklingen framåt, säger hon.

Ingeborg Eriksson påtalar också att det finns en god testkapacitet i länet.

– Man kan få en tid samma dag och vi har testmöjligheter i hela länet via apotek och våra hälsocentraler.

Lisa Labbé Sandelin berättar att regionen numera tillämpar hemisolering av hushållskontakter.

– Om en person i hushållet är positiv i covid-19 ska alla i hushållet agera som om de också är positiva, säger hon.

Det innebär att man ska stanna hemma i sju dagar, även om man inte har symptom. Man ska undvika kontakter och jobba hemifrån om möjligt.

– Om det inte går kan man få smittbärarpenning från försäkringskassan. Barn och ungdomar får gå i skolan så länge de inte har symptom, säger hon.

Hemisolering av hushållskontakter beordras av behandlande läkare.

– Hos oss är det just nu smittspårarna som kontaktar de som berörs. Det blir alltid en bedömning.

Från och med nästa vecka införs ytterligare ett verktyg för att kunna hantera smittspridningen, berättar Lisa Labbé Sandelin.

– Folkhälsomyndigheten har tagit fram lokala allmänna råd som kan aktiveras om Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkaren tycker att det behövs efter ökade tecken på smittspridning eller ett utbrott. Det kan exempelvis vara så att vi kan rekommendera att begränsa resandet så man är tillbaka på tvåtimmarsregeln. Det kan också vara att undvika resa med kollektivtrafik eller att undvika att träffa personer i riskgrupp.