1000 nya jobb på fem år förväntas

1000 nya jobb och en ökning av handeln med två miljarder kronor. Det är en förväntad tillväxt på 66 procent och tvingar nu fram en helt ny handelsstrategi i Kalmar.
Kalmar • Publicerad 8 december 2005

Kalmar kommun håller på att ta fram en ny handelsstrategi i kölvattnet på Ikeas etablering vid gamla Volvofabriken. Och det är länge sedan stadens politiker har varit så positiva i sina bedömningar.

Under de närmaste åren förväntar sig nämligen Kalmar kommun en ökning av handeln med två miljarder kronor, från tre till fem miljarder. Det motsvarar en ökning på 66 procent eller 33000 kronor per kommuninvånare och år. Dessutom förväntas detta ge 1000 nya jobb på några års sikt.

- Det är siffror som vi fått från Handelns utredningsinstitut. Vi räknar med en volymökning på två miljarder på fyra-fem års sikt. Och det kommer att ge 1000 nya jobb, säger kommunalrådet Kjell Henriksson (s).

Flera byggprojekt Det är flera saker som ligger bakom kalkylen, som alltså kommer från Handelns utredningsinstitut och Destination Kalmar. Ikeas varuhus är naturligtvis huvudnumret. Med sina 23000 kvadratmeter blir det den stora magneten i den nya handelsstaden Kalmar.

Men kommunen planerar för ytterligare 50000 kvadratmeter handel i kvarteret Bilen vid gamla Volvo. Lägg till utbyggnadsplanerna för Giraffen och 20000 nya kvadratmeter butiksytor på gamla Rifatomten. Det finns all anledning till optimism.

- Det är därför vi behöver en ny handelsstrategi. Den gamla är helt enkelt inaktuell, säger Kjell Henriksson.

Kalmar har idag en handelsomsättning på drygt tre miljarder kronor och har nästan alltid haft ett lillebrorskomplex gentemot Växjö där omsättningen ligger en bit över fyra miljarder.

Nu har man möjlighet att gå om ärkerivalen vilket skulle vara en fjäder i hatten för den nuvarande kommunledningen.

Kvarnholmen förlorar Det finns emellertid ett bekymmer i allt det här. Och det är utvecklingen för butik-erna på Kvarnholmen.

Med så mycket handel utanför stadens absoluta centrum, är det inte oundvikligt att affärerna på Kvarnholmen blir de stora förlorarna?

- Det är bland annat det som handelsstrategin ska råda bot på. Vi måste se till att det inte händer. Vår målsättning är fortfarande att Kvarnholmen ska vara ett handelscentrum i staden. Vi måste se till att Kvarnholmen inte töms på den handel som finns där idag, säger Kjell Henriksson.

Magnus Ericsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.