"100 samtal på en dag är ingen överdrift"

Arbetsledaren fungerar som spindeln i nätet. Vid tvåtiden på natten kör han runt i kommunen och kollar hur mycket det snöar, var det bildats drivor och var det är halt.
Kalmar • Publicerad 30 november 2010
Lars-Göran Danielsson är en av arbetsledarna som turas om att planera snöröjningen. ? Vi röjer snön för alla invånarna i kommun, vi kan inte fokusera på någon enskild och snön måste ta vägen någonstans. En del verkar tro att vi har en snöplog i varje gathörn.
Lars-Göran Danielsson är en av arbetsledarna som turas om att planera snöröjningen. ? Vi röjer snön för alla invånarna i kommun, vi kan inte fokusera på någon enskild och snön måste ta vägen någonstans. En del verkar tro att vi har en snöplog i varje gathörn.Foto: Anders Johansson
Utanför gatukontorets kontor i Hagbygärde står en sandsilo. I fjol gick det åt 5000 ton sand på vägarna i kommunen.
Utanför gatukontorets kontor i Hagbygärde står en sandsilo. I fjol gick det åt 5000 ton sand på vägarna i kommunen.Foto: Anders Johansson
Det är många som ringer till kommunen om snöröjningen.  ? 100 samtal på en dag är ingen överdrift, säger Lars-Göran Danielsson som är arbetsledare på serviceförvaltningens avdelning gata.
Det är många som ringer till kommunen om snöröjningen. ? 100 samtal på en dag är ingen överdrift, säger Lars-Göran Danielsson som är arbetsledare på serviceförvaltningens avdelning gata.Foto: Anders Johansson
Lars Lundin, chaufför på Transportcentralen tillbringade måndagsförmiddagen med att ploga och salta längs busslinjerna i stan. ? Jag tycker att snöläget verkar rätt okej nu, säger han.
Lars Lundin, chaufför på Transportcentralen tillbringade måndagsförmiddagen med att ploga och salta längs busslinjerna i stan. ? Jag tycker att snöläget verkar rätt okej nu, säger han.Foto: Anders Johansson

Lars-Göran Danielsson, arbetsledare på serviceförvaltningens avdelning gata, gick på dagpasset klockan sju på måndagsmorgonen. Han sitter med arbetsjacka och halsduk på vid ett långt bord med rader av datorskärmar och besvarar samtal efter samtal, det är ingen idé att klä av sig ytterkläderna. Det blir täta växlingar mellan telefonsamtalen inne och kontakterna med snöröjarna ute.

Samtalen är många. Någon är arg för att hans brevlåda blockeras av en snövall, en annan på att snöröjningen skadat en nyplanterad häck.

– 100 samtal på en dag är ingen överdrift, säger Lars-Göran Danielsson.

De flesta som ringer har klagomål, många har tips som är användbara och det händer någon gång att folk ringer och tackar.

– En del verkar tro att vi har en snöplog i varje gathörn. En som ringde tyckte att vi skulle sluta skrapa snön till kanten med snöplog och börja köra bort snön med skopa i stället, för då skulle han slippa skotta sin utfart, säger Lars-Göran Danielsson.

Jag frågar om Lars-Göran Danielsson blir nervös av att det snöar när det är svårt att få ihop budgeten, men han kan inte tänka så.

– Det är vädret som råder, sedan får det vara hur det vill med ekonomin. När det snöar måste vi snöröja. Det spelar ingen roll vad vi tycker om det.

Kalmar kommun röjer alla vägar i centrala Kalmar och alla de mindre tätorterna omkring. Trafikverket ansvarar för de statliga vägarna, oftast de större vägarna mellan orterna. Övriga vägar är enskilda vägar som sköts av vägsamfälligheter.

Johanna Steinvall
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.