Fågel låg bakom elfel – 4 000 blev strömlösa

KALMAR Artikeln publicerades
Eons tekniker på plats såg att en fågel låg bakom strömavbrottet. Arkivbild.
Eons tekniker på plats såg att en fågel låg bakom strömavbrottet. Arkivbild.

Cirka 4 000 Eon-hushåll i Kalmar och Bergkvara blev strömlösa på tisdagsmorgonen. Orsaken var en fågel som lagt sig på en ledning och orsakat kortslutning.

– Fåglarna är ett gissel för oss, säger Björn Persson, presskontakt på Eon.

Klockan var strax före 7 när strömmen plötsligt försvann för boende i södra Kalmar och norra Torsås. Initialt var 4 000 drabbade, men efter några minuter kunde Eon genom omkopplingar se till att drygt hälften av dessa fick strömmen tillbaka.

Snart lokaliserades felet till en ledning i Halltorpstrakten.

– Vi skickade personal dit och kunde se att strömavbrottet berodde på att en fågel lagt sig på en ledning och kommit åt båda faserna, då blir det kortslutning, säger Björn Persson som berättar att sådana händelser inte är särskilt ovanliga.

– Alla ledningar är inte skyddade och isolerade och då finns alltid risken för att något sådant här inträffar.

I Arby, Hagby, Halltorp, Karlslunda, Mortorp, Sandvik och Voxtorp dröjde det till strax före klockan 8 innan alla fått strömmen tillbaka.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.