Annons

Spelarförsäljningarna räddade KFF:s ekonomi

Ett ekonomiskt rekordår på pappret.
Men samtidigt underskott på den löpande verksamheten.
– Vi måste vara väldigt observanta framöver, säger Kalmar FF:s klubbchef Svante Samuelsson.
Nyheter • Publicerad 26 februari 2010
Rasmus Elm drar vidare - mot Alkmaar och holländska ligan.
Rasmus Elm drar vidare - mot Alkmaar och holländska ligan.Foto: Scanpix

Omsättningen sköt upp i rekordstora 77,9 miljoner. Vinsten blev hela 25,4 miljoner och det egna kapitalet i föreningen uppgår nu till hela 71,7 miljoner kronor.

Rekordsiffror rakt igenom.

Annons

Men faktum är att det är försäljningar av spelare som räddar hela Kalmar FF:s ekonomi under 2009. Patrik Ingelstens, Rasmus Elms och David Elms utlandsflyttar inbringade drygt 37 miljoner kronor till Kalmar FF:s kassa.

– Så är det. Man kan diskutera huruvida försäljningar är en tillgång eller inte i en verksamhet – men vi kan inte budgetera med försäljningar. Det är bara bonus, säger Svante Samuelsson.

För andra året i rad redovisar Kalmar FF ett ganska stort underskott på den löpande verksamheten. Under guldåret 2008 gjorde KFF en förlust på drygt fyra miljoner kronor.

Ifjol blev minussiffrorna drygt 6,5 miljoner.

Förklaringen?

– Vi mötte upp en guldsäsong med väldigt bra siffror i tv-intäkter, publikintäkter och souvenirförsäljning. Dessutom har den allmänna konjunkturen drabbat även oss även om vi varit relativt stabila på intäktssidan.

Har ni varit för generösa med spelarlöner?

– Det är en post som ökat och där måste vi vara vaksamma framöver. Vi måste också få en ökad förståelse bland spelarna.

För den löpande verksamheten hade Kalmar FF intäkter på 47 miljoner kronor 2009, medan kostnaderna slutade på 53,5 miljoner.

Bryter man ner minussiffrorna i de viktigaste intäktsposterna ser man att sponsorintäkterna minskade med 800 000 kronor, publikintäkterna med 1,6 miljoner och tv-intäkterna med 2,5 miljoner.

Annons

Det noteras också minussiffror på souvenir- och kioskförsäljning.

– En stor del har att göra med att vi under 2008 spelade tre Europamatcher mot en 2009. Vi spelade också fler cupmatcher 2008 då vi även hade en cupfinal på hemmaplan. Souvenirförsäljningen var rekordstor efter guldet, säger Svante Samuelsson.

Är du nöjd eller orolig över siffrorna sammantaget?

– Det är tudelat. Vi gör å ena sidan ett rekordresultat och har en väldigt stark ekonomisk ställning – men på sikt måste vi också se till att bättre balansera den löpande verksamheten.

Hur ser er budget ut för 2010?

– Den kommer jag att presentera på årsmötet 10 mars.

Kalmar FFs ekonomi 2009. 2008 inom parentes.

* Omsättning: 77,9 miljoner kronor (61,2)

* Vinst: 25,4 miljoner (14,8)

* Eget kapital: 71,7 miljoner (46,2)

* Publikintäker: 11,8 miljoner (13,4)

* Sponsorintäkter: 14,4 miljoner (15,2)

* TV-intäkter: 12,3 miljoner (14,7)

* Spelarförsäljningar: 37,4 miljoner (13,4)

Jörgen Ström
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons