Mendes gav Malmö FF guldfrossa

Målskytt, utburen på bår och matchhjälte.
Och garanterat hur populär som helst i Helsingborg.
– Det känns helt fantastiskt att få avgöra, säger Daniel Mendes.
Nyheter • Publicerad 18 oktober 2010
Foto: 
KFF:s Paulus Arajuuri var nära att trycka in 1?0 precis innan halvtidssignalen.
KFF:s Paulus Arajuuri var nära att trycka in 1?0 precis innan halvtidssignalen.Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX
Daniel Mendes jublade över sitt sena segermål mot Malmö FF. Hans mål betyder nu att Malmö och Helsingborg står på samma poäng med tre omgångar kvar.
Daniel Mendes jublade över sitt sena segermål mot Malmö FF. Hans mål betyder nu att Malmö och Helsingborg står på samma poäng med tre omgångar kvar.Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX
Malmö FF:s Jiloman Hamad skapade matchens första vassa målchans, men hans lobb landade på nättaket.
Malmö FF:s Jiloman Hamad skapade matchens första vassa målchans, men hans lobb landade på nättaket.Foto: Andreas Hillergren / SCANPIX

Han kan nog inte räkna med någon fin julklapp från bäste polaren Wilton Figueiredo i år. Daniel Mendes segermål fem minuter från slutet satte en jättekäpp rakt i hjulet på Malmö FF:s resa mot det allsvenska guldet och Figueiredo var inte alls nöjd med sin vän.

– Det var ett snyggt mål, men när han gör så där är han inte min vän längre, säger Wilton Figueiredo

Bad han om ursäkt?

– Nej, han sa ingenting, sa Figueiredo och kunde trots alllt kosta på sig ett litet leende.

Det var betydligt större och bredare hos Mendes.

– Vi visste att vi kunde komma hit och ta tre poäng precis som vi gjorde förra året trots att Malmö var obesegrade här hemma hittills i år. Det känns jättebra att vi klarade det, säger Daniel Mendes.

Målet var fantastiskt vackert, inte direkt en typisk Mendes-fullträff. Henrik Rydström bröt ett uppspel på mittplan och via ett tillslag hos Erik Israelsson och Abiola Dauda hittade bollen fram till Mendes som lobbsköt in bollen i krysset över Johan Dahlin.

– Det var snyggt, jag kan göra sådana också ibland. Jag försöker alltid att studera målvakterna och jag såg att Dahlin hade en position rätt långt ute. Det var bara att vänta på en chans att försöka lyfta den över honom. Och man måste försöka för att lyckas, säger Daniel Mendes.

Målet var brassens nionde för säsongen, lika många Ricardo Santos, och han toppar nu KFF:s interna skytteliga. Han tackar självklart Gud för det, men vet att det även handlar mycket om självförtroende.

– När man har det så går allt mycket lättare och det är en stor skillnad nu. Men du måste jobba hårt hela tiden för det, säger Daniel Mendes som fick lämna planen på bår strax efter sitt mål efter en våldsam kollission med MFF-målvakten.

– Det är ingen fara, jag slog i axeln lite bara. Det kändes som att jag var uppe i luften en halvtimme och jag hann fasa lite för hur jag skulle landa, säger Mendes.

Men KFF landade perfekt på Swedbank Stadion i går och Mendes har fortfarande hopp om ett trevligt julfirande.

– Jag tror att Malmö tar det här till slut ändå, de känns stabila, säger Daniel Mendes.

Henrik Eriksson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.