Annons

Om Gud vore ett fotbollslag

Nyheter • Publicerad 7 maj 2012
Foto: 

Jag sitter på flyget tillbaka till Stockholm, tätt intill mig hamnar ett till synes glatt par med en stor glad godispåse. Kvinnan räcker över påsen och frågar om jag vill ha lite färdgodis. Jag tackar nej och håller ett försvarstal om mina lårs markanta tillväxt men passar på att hylla hennes vänlighet att bjuda en främling på godis. Jag menar, hur ofta händer det i Sverige? Ungefär lika ofta som Kalmar FF vinner allsvenskan – för sällan.

Vi övergår från lår till jobb och jag frågar intresserat om deras – Jag är pastor i en församling i Umeå, svara han? och för mig känns hela guds- svärmeriet så otroligt paradoxalt vilket jag givetvis talar om, men jag är kåt på lärdom och passar på att fråga allt jag kommer mig för – varför får man inte göka innan giftermål, måste jag be för att gud ska hjälpa mig, varför hjälper bara gud vissa, varför dog min pappa och varför är min kompis mamma fortfarande sjuk?

Annons

Frågestunden pågick från det att kaffet serverades till att bordet skulle fällas upp för landning. För att tron ska bli så reell som möjligt bör man hålla sig till en religion och undvika att plocka lite från varje, berättar de. Och där sket sig mig teori att man får karma av att vara snäll och att be till pappa istället för gud. Jag kan alltså inte vara troende light, jag måste ge mig hän fullt ut. Det vore så mycket lättare om gud vore ett fotbollslag som man kunde heja på. Typ Kristus KFF? Hej och hå kämpa på, och så kan man byta lag när man vill, lite omväxling förnöjer, som min mamma brukar säga. Men det funkar ju tyvärr inte så.

Det är intressant där här med Gud ändå. Jag ska helt klart ta mig en funderare.

Julia Ekstam
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons