Språksvårigheter och när kejsaren Fabio tog saken i egna händer

Nyheter • Publicerad 6 maj 2014

Sedan Jonathan Taylor anlände till Liffen , har det av naturliga skäl, känts mer internationellt under träningar och matcher. Taylor själv tuggar engelska otroligt mycket på planen vilket är behövligt i vårt annars ganska tysta lag. Även övriga spelare slänger till med engelska fraser för att påkalla Taylors uppmärksamhet. Men det är inte alltid det blir rätt.

Under förra veckans träning var Jocke med och lirade ute på en spelövning. Jocke lirade på kanten och var på samma lag som Taylor. Jocke hittade en fri yta och skrek högt: Taylor kant! Efter träningen frågade jag Taylor om han hade hört vad Jocke hade skrikit. Det hade han inte. Men jag upprepade det för honom varpå Taylor svarade: Why the fuck did he call me a cunt?!

Enligt Ludde var det inte första gången som Jocke rörde ihop det. För några veckor sedan hade han tydligen skrikit på Taylor att möta bollen, men istället för att skrika: meet the ball, blev det: meatball!

***

Vi fick 1-1 i hemmamatchen mot Prespa Birlik . Enligt mig ska vi ha tre poäng där. Visst, Prespa har en del individuellt duktiga killar. Men generellt sett så var det ett trögt och otränat lag vi mötte. Vi är mycket starkare än dem och jag tycker att vi maler på bra i andra halvlek och skapar mängder av chanser. Men ineffektiviteten är för stor. Vi måste bli bättre på att ta vara på våra chanser. Vi släpper dessutom in lite väl enkla mål för tillfället. Något som vi måste jobba bort.

Prespa hade två gamla Kalmar FF-bekantingar i laget. En av dem var Besnik Rustemaj , den andra Xhevdet Llumnica . Besnik startade på topp, men gjorde under denna match inget större väsen av sig och blev utbytt i den 55:e minuten. Xhevdet, som inledde på bänken, kom in med en kvart kvar och visade att han fortfarande besatt fina kvalitéer. Det är en bra bollspelare med fina fötter. Han var väl dock inte i världens bästa fysiska form.

Jag minns att ”X:et” även visade fina kvalitéer när han var i Kalmar FF säsongen 2005. Enligt källor så gillade inte kejsaren, Fabio Augusto , att ”X:et” dribblade och tog för sig så mycket. Kanske kände sig Fabio hotad, av någon konstig anledning. Hur som helst så skickade Fabio en av sina lakejer, den unge Ces Santin , på honom under träningarna för att ”sätta honom på plats”. Dock var inte Fabio nöjd med det jobb Ces gjorde utan tog istället saken i egna händer och sparkade ner den stackars albanske talangen ”så in i helvete” vid några tillfällen. ”X:et” blev som bekant inte långvarig i Kalmar FF och kanske var det lite på grund av Fabios jakt på honom.

***

Kalmar FF ångar på. Mycket imponerande att man fortfarande är obesegrade. Det är bara att hoppas att trenden håller i sig nu när det är täta matcher på gång. Det känns som att det finns mer att ta av vilket bådar gott.

***

Lika bra går det inte för Hammarby . Problem i defensiven, samt stora, mycket stora problem på defensiva fasta situationer. Jag tror att de har släppt in fem mål på hörnor/frisparkar de senaste tre matcherna.

Men sist, mot Värnamo , var Hammarby riktigt bra. Framför allt i första halvleken då man kanske skulle lett matchen med 3-4 bollar efter en halvtimme. Exempelvis missar Erik några riktigt bra lägen, och Kennedy , träffar stolpen. Och sedan kommer en kalldusch på övertid av den första halvleken och Värnamo får nicka in en hörna tämligen ostört. Matchen slutar 2-2, efter att Robledo , gjort ett vackert volleymål i slutminuterna. Dock horribelt försvarsspel.

Värnamo hade fyra avslut på mål. Hammarby hade 14 avslut på mål. Mot Ängelholm hade Hammarby 11-12 avslut på mål och ÄFF hade tre avslut på mål. Hammarby måste såklart bli mer effektiva framåt och sluta släppa in skitmål. Först då kan man börja snegla uppåt mot de där direktplatserna till Allsvenskan . Hammarby har det absolut bästa spelarmaterialet i serien.

Erik spelade sin andra match från start och han såg mycket bra ut. Han låg som ”tia”. Han börjar bli starkare och starkare och man ser att han är på väg mot en fin form. Han gör en mycket fin nick-assist till Pablo . Hög klass på den. Däremot måste han sätta dit de lägen han får i första halvlek. Hade han gjort det hade Hammarby vunnit matchen. Men så är det ibland. Han får kriga på. Jag skulle dock gärna vilja se honom som balansspelare på mittfältet framöver. Då kan han vinna boll samt jobba i bägge riktningar på ett annat sätt än han gör nu, och på så sätt komma med fart bakifrån i djupledsspelet. Mer likt en box-to-box-player.

***

Vi har börjat serien tämligen dåligt, i alla fall om man kollar på poängskörden. Fem poäng på fem matcher (vi ligger ändå i mitten, alla lag slår i princip alla). Vi borde kanske haft 3-4 poäng till kan jag tycka. Men vi har, av någon konstig anledning, alltid börjat trögt de senaste säsongerna. Sedan har det släppt. Vi får hoppas på att det gör det även denna säsong. Jag är inte orolig. Periodvis, i samtliga matcher förutom Asarum , har vi visat upp fin och hög division 2-kvalité.

Ett annat lag som också börjat lite knackigt är vår lokalkonkurrent IFK Berga . De vann sin premiär borta mot Nosaby men har efter det torskat fyra raka matcher. Men de har också lirat tuffa matcher, såsom på bortaplan mot Höllviken och Rosengård . Där nere plockar man inga lätta poäng.

Snart är det derbydags. På fina Guldfågeln Arena . Trots två lag som ännu ej rosat marknaden tror, och hoppas jag, att folk tar sig till arenan för att kolla på ett hett lokalderby. Matchen spelas på fredag nästa vecka. Alltså den 16 maj . Matchstart är klockan 19.00. Inträdet kostar 100 kr för vuxna, 50 kr för åldern 10-15 år och under där är det gratis. Det finns även lagbiljetter att köpa och då kan man som lag få ett bra pris på ett gäng biljetter. Kontakta LIF eller IFK Berga om detta skulle vara av intresse.

Visst borde det kunna bli ett par tusen åskådare? Om kapten Rydström gör comeback på sin gamla arena så borde han väl själv locka några tusen personer i alla fall?

/ Johan Israelsson

Johan Israelsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.