Svensk kvalitet svar på lågpris

Produktion i lågprisländer lönar sig inte alltid. Wastec i Blomstermåla blev vinnare när en kund flyttade tillverkning från Baltikum till Sverige.
Nyheter • Publicerad 13 november 2003

- Vår kund Broddway i Skänninge hade lagt ut tillverkningen av sandspridare hos en underleverantör i Baltikum. Men det blev problem med både kvaliteten och leveranserna. Så vi fick uppdraget att tillverka 50 sandspridare. Det har vi gjort och nu hoppas vi på ytterligare beställningar, säger Wastec AB:s produktionsansvarige Morgan Karlsson.

Pressen lättar

Han tror inte att prispressen blir så hård från Baltikum och andra öststatsländer framöver.

- Nej, i takt med att länderna kommer med i EU närmar de sig oss prismässigt i form av höjda löner och bättre levnadsstandard.

Annars var just prispressen från lågprisländerna ett diskussionsämne under Elmiadagarna. För några veckor sedan varnade professor Christer Karlsson i Göteborg för att en tredjedel av de svenska underleverantörerna i bilbranschen riskerar att slås ut inom några år. Detta på grund av att prispressen är så hård.

Kvalitet och service

På mässan menade många att prispressen främst drabbar underleverantörer som tillverkar enkla produkter med högt arbetsinnehåll. Många företag möter konkurrensen med effektiva arbetsmetoder, god leveranssäkerhet och hög kvalitet.

Wastec AB med sina 21 anställda och 30 miljoner kronor i årsomsättning är ett exempel på att svenska företag klarar konkurrensen bara man satsar rätt. Företaget är specialiserade på svetsning, montering och service. Bland kunderna märks Envac Centralsug AB i Stockholm och Norba i Blomstermåla.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.