Kräsen formgivare väljer att växa sakta

Diana Bauman vet vad hon vill och vågar vara kräsen. Hon har startat ett företag som hon tänker låta växa på sina egna villkor, utan att kompromissa.
- Jag är perfektionist, säger hon utan omsvep.
Nyheter • Publicerad 16 mars 2006
Diana Bauman är noga med hur hennes smycken ska ta sig ut på modellen Malin Stuxberg.
Diana Bauman är noga med hur hennes smycken ska ta sig ut på modellen Malin Stuxberg.Foto: 
Nya kläder, nya smycken. Tiden i fotostudion är dyrbar. Diana Bauman hjälper Malin Stuxberg på med ett.
Nya kläder, nya smycken. Tiden i fotostudion är dyrbar. Diana Bauman hjälper Malin Stuxberg på med ett.Foto: 
Diana Bauman.
Diana Bauman.Foto: 
Foto: 
Foto: 

Det är full fart i Jonas Lindströms fotostudio vid Stortorget denna kaotiska marsdag. Diana Bauman har varit i gång sedan sex på morgonen med lanseringen av sin första smyckeskollektion och haft ett finger med i precis allt. Hårstylisten och sminkösen har just lämnat studion och nu återstår ytterligare fotografering med Jonas Lindström bakom kameran och Kalmarmodellen Malin Stuxberg framför.

- Jag gör ingenting halvhjärtat, jag ger 200 procent, säger Diana Bauman. En bångstyrig hårlock skymmer örhänget på modellen Malin Stuxberg och Diana Bauman är snabbt framme, rättar till, granskar och rättar till igen.

- Ja, där är det bra, du ser kaxig ut och utstrålar självförtroende, säger hon och nickar till Malin Stuxberg, som inte släpper kameran med blicken.

24-åriga Stockholmstjejen Diana Bauman har ett förflutet som dansare, men lade mer eller mindre dansen på hyllan när hon började studera i Kalmar.

- Jag läste designmanagement i Stockholm i tre år och sökte sedan till Kalmar för ett påbyggnadsår. När jag var klar fick jag jobb på högskolan direkt, som projektledare i entreprenörskap på avdelningen för omvärldskommunikation.

Knuten till Högskolan Diana Bauman håller också i Start-verksamheten som stödjer utveckling av idéer och nya företag kopplade till Högskolan i Kalmar. Att hon numera som företagare erfar det hon lär ut till studenterna ger extra styrka i båda rollerna, tycker hon.

- Nu vet jag ju vad jag talar om, säger Diana Bauman och skrattar. Nä,

men allvarligt talat, det är ju en styrka att själv ha upplevt det man ska

lära andra. Jag känner verkligen hur viktigt det är att exempelvis skapa nätverk, något som fungerat jättebra i Kalmar.

- Jag trivs bra här, jag gillar småstadsmentaliteten. Folk är sig själva, det är inte så mycket yta som i Stockholm och som företagare tycker jag att det är lätt att få kontakter.

Nya vägar Under ett och ett halvt år har hon gjort egna smycken. När hon slutade med dansen sökte kreativiteten nya vägar och att skapa smycken blev ett uttryckssätt. Diana Bauman beskriver en lång designprocess bakom varje smycke.

- Inspirationen kan komma när som helst, från helt olika saker. Det kan vara en känsla eller en människa jag möter. Jag får en bild av ett smycke när jag minst anar det och då rusar jag efter skissblocket. Sen kan det få ligga till sig, jag börjar leta material och fundera på utformningen, om det är pärlor, jade eller någon annan ädelsten jag ska använda.

- Det tar tid, mest för att jag vill att det ska vara perfekt. Jag sitter och knåpar tills jag är nöjd och sedan bär jag smycket på prov för att det ska kännas rätt.

Och företaget Amadeus design ska få ta tid. Diana Bauman har inga stora lager, hon ligger inte ute med några pengar och tänker inte annonsera särskilt mycket för att få ut sina produkter.

- Jag vill lansera mig genom mässor för form och design, genom min hemsida och broschyrer. Sen ska man inte underskatta mun-till-munmetoden, säger hon och berättar om att hon själv burit sina smycken på jobbet och fått mycket uppmärksamhet och därmed kunder.

Snackvägen är det trevligaste sättet att bli uppmärksammad på, menar Diana Bauman som till en början inte kommer att använda sig av några återförsäljare. Det är ett medvetet val att vara sparsmakad över hela linjen och varje smycke tillverkas i ett fåtal exemplar.

- Jag har ett heltidsjobb som jag trivs med, jag behöver inte kunna försörja mig på mina smycken. Företaget får växa fram sakta, jag är beredd på att det tar tid, särskilt som jag har ett stort kontrollbehov, säger hon på ett befriande självklart sätt.

Och visst märks det under fotograferingen att Diana Bauman vill ha koll på hela läget. Från modellens kläder och make up till poserna, där hennes egna smycken ska vara i bildens fokus.

- Det är skönt att jobba med någon som har så tydliga åsikter, säger fotografen Jonas LIndström. Diana är petig, men på rätt sätt. Vi är båda noga med detaljer.

Marit Ollander
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.