God idé för söt att inte provsmaka

- Jag måste ta språnget för att stilla mitt sinne. Jag vet att jag kommer att ångra mig annars. För Anna-Kristina Mikkelsen har belgisk konfekt blivit vägen till en ny karriär, mitt i livet.
Nyheter • Publicerad 15 december 2005
Trä, papper eller plast. Anna-Kristina Mikkelsen har gott om idéer.
Trä, papper eller plast. Anna-Kristina Mikkelsen har gott om idéer.Foto: 
"Det är gott i början, men man tröttnar". Anna-Kristina Mikkelsens godisförråd kan locka karaktären ur vem som helst. Foto: Sonja Palm
"Det är gott i början, men man tröttnar". Anna-Kristina Mikkelsens godisförråd kan locka karaktären ur vem som helst. Foto: Sonja PalmFoto: 
"Går dom att äta, är den spontana reaktionen hos många" berättar Anna-Kristina Mikkelsen. De stenlika dragéerna ska snart få en öländsk variant, en bit röd kalksten är modellen.
"Går dom att äta, är den spontana reaktionen hos många" berättar Anna-Kristina Mikkelsen. De stenlika dragéerna ska snart få en öländsk variant, en bit röd kalksten är modellen.Foto: 
Foto: 
Foto: 

Hon har trivts bra med sin halvtidstjänst som ekonom. Men den företagsidé som föddes för ett år sedan har artat sig så väl att Anna-Kristina Mikkelsen valt bort jobbet för att kunna satsa på den egna firman.

- Jag kände att jag var tvungen att välja, så jag sade upp mig. Numera jobbar jag på konsultbasis åt min gamla arbetsgivare. Det funkar, jag kan styra min tid bättre, säger hon och knyter en rosett i guld och vinrött på ett litet paket med chokladdragéer. Där har vi Anna-Kristina Mikkelsens företagsidé, som i en liten ask. Belgisk konfekt i personlig förpackning blir en liten gåva till gästerna vid bröllop, dop och andra högtidsdagar.

- När en släkting skulle gifta sig i fjol letade jag febrilt efter just den här sortens personliga presenter, men det fanns inget sådant i Sverige, berättar Anna-Kristina Mikkelsen.

Belgiska rötter Så föddes en företagsidé. Med lika delar kreativitet, driftighet och dessutom belgiska rötter var det bara att sätta i gång. Belgiens stora tillverkare av callebaut-choklad och dragéer blev samarbetspartners till det lilla kommanditbolaget Sweet Touch i Kalmar. Produkterna var frekvent provsmakade och godkända redan sedan firmatecknarens egen barndom.

- Det har naturligtvis varit en tillgång att jag känner landet och att jag talar både franska och flamländska, berättar Anna-Kristina vars mamma kom från Belgien.

Leveranserna från de belgiska tillverkarna går till en alldeles vanlig villa med en ganska ovanlig friggebod på tomten.

- Jag har inget flådigt kontor förstås, säger Anna-Kristina Mikkelsen och öppnar dörren med ett skratt. Men friggeboden är godkänd för livsmedelshantering och här kan jag jobba avskilt.

I boden finns förpackningar av alla de slag, band och snören i olika färg och material. Fantasi och komposition står Anna-Kristina för, i tätt samarbete med såväl tillverkare som kunder.

Brudpar - Brudpar är den största målgruppen. Det blir allt vanligare med temabröllop och just den här kunden har valt ett genomgående färgtema, säger Anna-Kristina Mikkelsen. De vinröda banden på godisasken går igen i brudens klänning och i dukningen.

Mässor och annonser i fackpress är hennes sätt att nå kunder, internet är verktyget fram till den personliga kundkontakten. Och det går att skräddarsy det mesta, får vi veta medan Anna-Kristina Mikkelsen plockar fram några askar med dopkonfekt. Små vita dragéer med pyttesmå fotspår tryckta i sockerglasyren, i rosa eller blått. I sortimentet finns dragéer i regnbågens alla färger, i guld, silver och - som mycket naturtrogen gråsten.

Kalkstensgodis - Jag tänkte lansera godis som ser ut som röd öländsk kalksten. Jag har redan lämnat ett prov till tillverkaren, jag tog helt enkelt med en bit sten till Belgien sist jag var nere.

Anna-Kristina Mikkelsen ser stor potential i företaget vars kundunderlag kan beskrivas som förnyelsebart, som fylls på hela tiden allteftersom folk gifter sig, döper sina barn eller fyller år. Bara fantasin sätter gränser.

- Ja, det var lite så jag tänkte från början. Jag läste i något bröllopsmagasin att uppemot 45 000 bröllop äger rum i Sverige varje år. Om jag kunde få fem procent av brudparen som mina kunder skulle jag klara mig.

Anna-Kristina Mikkelsen ser hela tiden nya möjligheter, nämner hotell, restauranger och andra företag som vill profilera sig med hennes presentreklam. En del av dem har redan anlitat henne, resten ser hon som presumtiva kunder, allihop. Fantasiflödet verkar outsinligt.

- Ja, jag får hejda mig ibland och strukturera, säger Anna-Kristina Mikkelsen och skrattar.

Marit Ollander
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.