Globalt företag med säte i Kalmar
Atlas Copco Construction Tools är bolaget som förstärker i Sverige när andra flyttar produktion till låglöneländer.
- Det är så många som upplever Kina som ett hot. Men vi ser det tvärtom. Tänk vilken marknad, säger Björn Smedberg, nyligen utsedd vd för Kalmarfabriken.
Bakom de anonyma väggarna på Dragonvägen 2 i Kalmar sjuder det av liv. Här drivs en modern internationell fabrik med 175 anställda. Verksamheten handlar om kvalitetsprodukter i form av hydraulhammare, spett och borrmaskiner. De säljs över hela världen. Och är marknadsledande.
Annorlunda tänkande En del i framgångsreceptet är ett annorlunda tänkande.
Trenden bland andra stora internationella företag brukar annars vara att slå ihop enheter, flytta ut verksamhet till låglöneländer och endast behålla en liten del i Sverige.
Atlas Copco tänker lite annorlunda.
- Vi har förstärkt ekonomi- och utvecklingsavdelningen här i Kalmar. Vi är också ansvariga för forskning och utveckling för verksamheterna i Kina, Bulgarien och Sverige. Genom att allt nu är fokuserat till Kalmar kan man kalla det här ett kompetenscentrum.
Att vara marknadsledande innebär inte att man är billigast. Däremot eftersträvar Atlas Copco hela tiden att vara kundernas förstahandsval.
Och då måste man ligga i frontlinjen när det gäller utveckling.
- Vi har inga ambitioner att vara billigast. Vi gör högkvalitativa produkter som är de bästa på marknaden.
- Vi måste snabbt kunna ändra och utveckla nytt.
Skulle det exempelvis komma nya EU-direktiv om ljudnivåer eller vibrationer för handhållna maskiner måste man snabbt kunna möta det.
- Då gäller det att vara först. Framför allt gäller det att ha möjligheter att mäta vibration. Det har inte alla bolag. Sedan måste man snabbt kunna designa en produkt som inte vibrerar så mycket och få ut den på marknaden.
- Det ger i sådana fall en stor konkurrensfördel. Vi kan då sälja maskiner som håller för de nya reglerna.
Kompetens och kunnande Det handlar om kompetens och kunnande, betonar Björn Smedberg. Och där kommer också diskussionerna om varför låglöneländer inte behöver utgöra ett hot.
För Atlas Copco Construction Tools är exempelvis Kina mer en potential.
- Förr kanske det kostade runt 400 kronor i timmen att utföra ett arbete i Sverige. Då kom man undan med cirka 25 kronor i timmen i Kina. Klart att tillverkningen flyttades då.
- Men skulle jag flytta en av mina stora maskiner till Kina skulle det kanske kosta 850 kronor i timmen att driva den där och 1000 kronor här. Skillnaden är för liten.
- För oss är lönekostnaden en så liten del. Dessutom är det svårt i Kina att få tag på den högteknologiska kompetens som vi behöver.
- Det är för fegt att kapitulera. När det gäller högutbildad personal kan Sverige konkurrera.
"Bör ses som möjlighet" Kina bör i stället ses som en stor möjlighet, tycker Smedberg.
- Det är enormt stort. Tar man 0,5 procent av marknaden där har man sysselsättning rätt länge.
Atlas Copco Construction Tools har anställt folk gradvis. Förra året utökades personalen med sex till sju personer och nu drivs alltså hela produktbolaget Atlas Copco Construction Tools AB från Kalmar.
- Visst har det sagts upp folk här tidigare. Går det dåligt måste vi det. Det vet de anställda.
- Men just nu ser det bra ut, säger Björn Smedberg lite försiktigt i den Wallenbergska andan, den som säger att man inte ska förhäva sig utan leva på sina meriter.
Och det gör Atlas Copco. Sista kvartalet förra året hade koncernen en rekordvinst på 2,9 miljarder kronor.