Annons

”Jag är en ganska snäll kille som inte trampar andra på tårna"

Kjell Bergqvist gillar inte riktigt att Stefan Sauk som varit hans vän i hela 27 år börjat att spela golf. "Vi som gjort så många antigolfsketcher tillsammans, säger Kjell Bergqvist och skrattar. Snart är det premiär för vännernas egen humorshow som har final i Kalmar den 2 december. Men Bergqvist är premiäraktuell redan på söndag den 24 september. Då visas första avsnittet av Mäklarna på SVT.
Nyheter • Publicerad 22 september 2006
Kjell Bergqvist.
Foto: Pressens bild
Kjell Bergqvist. Foto: Pressens bildFoto: PRESSENS BILD
Vännen Stefan Sauk.
FOTO: KATRIN MOSTRÖM
Vännen Stefan Sauk. FOTO: KATRIN MOSTRÖMFoto: 
Vi har 100 frågor i tombolan. Varje vecka får en aktuell person välja 20 nummer och därmed sina egna frågor.
Vi har 100 frågor i tombolan. Varje vecka får en aktuell person välja 20 nummer och därmed sina egna frågor.Foto: 
Kjell Bergqvist.
Foto: Katrin Moström
Kjell Bergqvist. Foto: Katrin MoströmFoto: 
En Guldbagge för bästa manliga huvudroll blev det för insatsen i filmen Den bästa sommaren som hade premiär 2000.
En Guldbagge för bästa manliga huvudroll blev det för insatsen i filmen Den bästa sommaren som hade premiär 2000.Foto: 

Vilken är din senaste köpta skiva?

- CajsaStina Åkerström. Nej, nu ljuger jag förresten, jag fick faktiskt den plattan för att jag bad om den. CajsaStina är så jävla bra.

Annons

Googlar du dig själv?

- Nix. Jag är faktiskt inte alls nyfiken. Vet att min fru gjort det någon gång och fått en himla massa träffar. Det skrivs ju om en oavbrutet, mycket som man inte har en aning om, och jag orkar inte forska i det. Då skulle jag bli knäpp tror jag och börja störa mig på saker som skrivs. Jag läser inte ens igenom mina egna intervjuer längre. Nu pratar jag bara och så får det bli som det blir.

Vad gillar du för tv-program?

- Nyheter, dokumentärer och mycket sport, framför allt fotboll. Jag gillar undersökande journalistisk med Janne Josefsson. Mitt bästa slötittarprogram är CSI, annars är jag en ganska måttlig tv-tittare.

Vad har du för dolda talanger?

- Ha, ha, jag har inga dolda talanger. Möjligen att jag är jättebra på att lata mig, otroligt bra på att göra ingenting. Folk har en bild av mig att jobbar så himla mycket bara för att jag syns på film och tv hela tiden, allt går ju i repris och det finns många kabelkanaler. Men jag är faktiskt ledig jättemycket och alltid ledig hela somrarna.

Hur många ställen har du bott på?

- Stockholm, Norrtälje, Torshälla och nu bor jag i både Torshälla och Stockholm. Torshälla är en liten ort utanför Eskilstuna, elva mil från Stockholm. Sedan reser jag väldigt mycket, inte så mycket i jobbet, men jag har alltid rest mycket utomlands.

Vilken är din favoritplats på jorden?

- Hemma där jag bor. Men om vi pratar resor är det väl Asien, Malaysia. Jag har rest många varv runt jordklotet och varit överallt, men det är nog i Asien som jag trivits bäst. Sydafrika är också ett fantastiskt ställe.

Annons

Gjutjärn eller teflon?

- Teflon, eller egentligen är den här frågan goddag yxskaft för mig. Jag lagar i princip aldrig mat, det är min fru som gör det. Men jag plockar ALLTID undan efteråt, det är en deal vi har här hemma.

När blir du irriterad på dig själv?

- Säg det, jag blir nog inte så irriterad på mig själv. Det blir man väl egentligen bara om man ställer väldigt höga krav på sig själv. Det gör inte jag. Jag har inget jättebehov av att bevisa för mig själv hur duktig jag är. Man får ha sina fel och brister så länge de inte går ut över andra, och skulle de göra det så kan man be om ursäkt.

Vilken av dina goda egenskaper missar folk?

- Att jag är snäll kanske. Den offentliga mediebilden av mig är att jag är tuff, kaxig och arg. Man hamnar inte i rubrikerna i den här branschen när man gjort något bra. Den sanna bilden är att jag är en ganska snäll kille som inte trampar andra på tårna. Och då gillar jag inte heller att ta någon skit. Då säger jag ifrån och det är det som syns och hörs. Annars är jag en laglydig och ordentlig medborgare, en mycket ambitiös pappa som är med mina barn så mycket jag bara kan.

Vem skulle du vilja ta en öl med?

- Nacka Skoglund. Jag spelade mycket fotboll när jag var ung men tyvärr gick inte fotbollen att förena med teatern på grund av arbetstiderna. Är det något jag kan sakna så är det just grabbgemenskapen i omklädningsrummet. Jag har spelat i ett välgörenhetslag med Ralf Edström och en massa andra kända killar i många år och det är jättekul.

Har du gjort ett IQ-test någon gång?

- Nej! Och jag tänker inte göra det. Jag har aldrig åkt Vasaloppet eller sprungit Stockholm maraton heller. Jag gillar inte det här med att man ska jämföra sig med andra hela tiden. Tyvärr ser man mycket sådant hos barnen i dag.

Annons

Vad lånar du inte ut?

- Min fru och mina barn.

Vad läser du först i tidningen?

- Sporten.

Brukar du hamna i turistfällor?

- Eftersom jag reser så ofta brukar jag inte göra det, men senast jag var i Bangkok hände det lik förbannat, och det är en lång historia. Jag har varit mycket i Thailand, men nu har det blivit så turistigt att man bli blåst där också. När det hände sist hoppade jag på ett plan till Vietnam.

Hur känns det att läsa om sig själv i tidningen?

- Det känns oftast trist, mycket har blivit så tjatigt och snedvridet. Kvällstidningarna läser jag över huvud taget inte.

De har värvat skvallerkärringarna från skvallerpressen och är fulla med en massa skit.

Vem skulle spela huvudrollen i filmen om ditt liv?

Annons

- Förhoppningsvis jag själv om jag lever då. Jakob Eklund kanske om jag inte orkade göra det själv.

Vad skulle du aldrig döpa dina barn till?

- Nu är det någon som blir ledsen. Men Rudolf om det vore en kille och Ebba-Kickan om det vore en tjej. Jag och Stefan Sauk har en figur i vår show som heter Ebba-Kickan.

Har du någon favoritsvordom?

- Jag svär jävligt mycket och det blir nog mycket fan, för helvetet och jävlig. Jag är född på Söder i Stockholm och uppväxt i söderförorterna, det var ett ganska fattigt språk på den tiden och det sitter tyvärr i fortfarande.

Vad gör du en ledig dag?

- Som jag sa är jag väldigt bra på att göra ingenting. Jag är med mina barn, och i Torshälla där vi bor i hus är det alltid något att peta med. Vi har en liten pool att ha det skönt vid också.

- Jag är inte alls någon golfare eller så när jag är ledig. Stefan Sauk och jag har gjort många antigolfsketcher tillsammans, men nu har till och med han börjat att spela. Varje gång man ringer står han på någon jävla fairway och slår bollar. De som börjar spela golf blir helt radiostyrda av det och tänker inte på annat.

Vad är du mest känd för?

- Oj, oj, jag måste nog svara ingen aning. Publicitetsmässigt är det nog för rollen i Den bästa sommaren som jag fick baggen för (Guldbagge, reds. anm.)

Carin Janefrid
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons