unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Inte heller Vänsterpartiet har gjort upp med sin historia

Varken Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna har gjort upp med sitt förflutna.
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

När väljarna bestämmer vilken valsedel som ska läggas i kuvertet spelar partiernas förflutna mindre roll eller det faktum att diverserättshaverister, antidemokrater eller före detta brottslingar återfinns som kandidater. Det är policy som gäller.

Författaren Magnus Utvik, bilden, får medhåll av känd akademiker i sin kritik av Vänsterpartiet bristande uppgörelse med historien.
Författaren Magnus Utvik, bilden, får medhåll av känd akademiker i sin kritik av Vänsterpartiet bristande uppgörelse med historien.
Foto: Karl Melander/TT

Därför har exempelvis en strategi att uppmärksamma Sverigedemokraternas ena historiska ben i den nazistiska vit-maktmiljön varit dömd att misslyckas. Dels har partiet gått fram när det distanserat sig från historien, dels var det proteströstande som fick SD att växa. Tal om partiets historia sågs av dess kärnväljare som ett försök från ”eliten” att förminska migrationens problem. Sverigedemokraterna har varit tämligen ointresserade av att uppmärksamma sin egen historia och ta avstånd från grundarna. Vit-boken om vit-makt kulturen har inte kommit ut. Partiledaren Åkesson hävdar själv att det varit svårt att finna oberoende forskare som kan skriva historien.

Samtidigt skulle ett projekt peka på hur SD skiljer sig från bland annat andra nordiska populistiska partiet som har rötter i antietablissemangsrörelser eller i stad-land konflikten.

Inför valrörelsen får nu också Vänsterpartiet hård kritik för att inte ha gjort upp med sin historia. Den kommer intressant nog inte från borgerligt håll utan från en av de akademiker som var med och skrev partiets egen vitbok efter kommunismens fall, professorn i idéhistoria Sven-Erik Liedman. Vänsterns mörka förflutna aktualiseras av den kommande boken Partiet på kant med verkligheten (Carlsson) av författaren Magnus Utvi som understryker hur Vänsterpartiet Kommunisterna systematiskt svek dissidenter i de socialistiska staterna. Jonas Sjöstedts historieskrivning om hur partiet under CH Hermansson 1964 vände sig bort från Sovjetkommunismen underkänns också. Sjöstedt ska ha hävdat att man vid den av tiden började att kritisera ”inskränkningar av demokratiska rättigheter” i de socialistiska staterna. Ett absurt påstående eftersom det inte fanns några fri- och rättigheter i Sovjet eller på Kuba.

Sven-Erik Liedman kritiserar nu den ”uppgörelse” med historien som Vänstern genomförde efter murens fall. Den gick för snabbt och var för begränsad till framför allt relationerna med Sovjetunionen och Östtyskland. ”Arbetet borde ha fått fortsätta”.

”Man måste gå till botten”, med ”surdegarna som finns kvar” är en nyckelmening när Liedman diskuterar Utviks resonemang i onsdagens Studio Ett i Sveriges Radio i ett inslag där ingen från Vänsterpartiet symptomatiskt nog ville medverka.

Liedman är också djupt kritisk till att Vänsterpartiet inte markerar tydligare mot bland annat förekomsten av kommunistiska symboler i demonstrationståg. Partiet håller inte rent, vare sig mot torgmötessaboterande unga aktivister eller mot kommunistiska Kubakramare.

Vänsterpartiet har som socialdemokraten Magnus Utvik som själv har varit medlem i kommunistiska sekter säger tagit avstånd från sitt förflutna men varken bett om ursäkt eller förklarat varför diktaturer hyllades medan man vände ryggen till dissidenter.

Väljarna röstar om partiernas ställningstaganden, inte om dess förflutna på valdagen. V och SD har ännu inte kapat grenen från de mörka träd som de fortfarande växer ur. Fortfarande tas hänsyn till interna opinioner, som kommunistiska grupper inom Vänsterpartiet och extremnationalister i SD. Fortfarande kan ledande vänsterpartister gratulera antidemokrater i Venezuela.

Ett dåligt träd bär som bekant ingen riktigt god frukt.

Läs mer

”Jag vill återställa delningstalen”

Emmaboda

”Jag vill återställa delningstalen”

Bildningsnämndens ordförande Emma Åhlander-Hansson (M) verkar för att återställa delningstalen inom förskolan.

Förskolepersonal tar strid mot underbemanning

Emmaboda

Förskolepersonal tar strid mot underbemanning

”Varje torsdag framöver kommer vi att bära de brandgula tröjorna.”

Insändare: ”Vad har gått snett när mobilen är viktigast?”

Insändare

Insändare: ”Vad har gått snett när mobilen är viktigast?”

”Vilket konsekvenstänk finns där?”

Patriks allra sista prat till mamma Birgitta

Sommar i P1

Patriks allra sista prat till mamma Birgitta

”Det känns som om vi alla sitter vid hennes dödsbädd”

RECENSION: Så bra var Hedda Stiernstedts sommarprat

Sommar i P1

RECENSION: Så bra var Hedda Stiernstedts sommarprat

När skådespelaren Hedda Stiernstedt sommarpratar hinner hon med mycket.

Trevligt sommarprat om 30 år med tv och radio

Sommar i P1

Trevligt sommarprat om 30 år med tv och radio

Gry Forssells sommarprat får en snarare att småle än att gråta