Annons
Insändare

"Vill svenskar verkligen integreras?”

Tidigt i höst blev jag bjuden på en fest där jag fick träffa några unga, vackra kvinnor. Det jag hört av dem rev mina sår. Mina sår orsakade av utländska, ingifta kvinnors utmaningar i deras nya samhälle Sverige. Det här har varit min hjärtefråga som jag drivit även innan min hälsa försämrades och jag fick göra uppehåll.
Insändare • Publicerad 1 december 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"I Norrliden behövs mera satsningar, baserade på vetenskap och verklighet”, skriver insändarskribenten.
"I Norrliden behövs mera satsningar, baserade på vetenskap och verklighet”, skriver insändarskribenten.Foto: Mikael Eklund

Språk är nyckeln till möjligheter i samhället brukar vi säga. Men dessa unga och vackra kvinnors möjligheter till språket kränks. Det som gör ont hos mig beträffande dessa unga kvinnor är deras ovisshet om att de övertalades och övertygades av sina män om att det där är det bästa för dem. Kvinnor tror i stället att det är de själva som tog beslutet. De förstår inte att det enda erbjudande de egentligen fått var att avstå från SFI-kurs.

I den frågan måste samhället göra mer – i första hand begränsa mäns möjligheter att hämta hit hjälplösa unga kvinnor från hemlandet och använda dem som slavar här. I andra hand förbättra villkoren till språkutbildning för de unga kvinnorna.

Annons

Det är enormt viktigt att fånga dessa unga kvinnor i tid så att de får den utbildning de behöver för sin och familjens utveckling. Detta är oumbärligt för att förhindra att parallella samhällen bildas.

Med det sagt önskar jag att alla tänker lite extra för att hitta någon lösning på det tillsammans. Att skriva en motion till sina partiföreningar kan till exempel vara något att börja med.

Vi pratar prydligt och högtidligt​ om integration och mångfald här och där. Vissa använder ordet inkludering, kanske för att mjuka upp innebörden eller...jag vet inte varför. Hur man än vänder och vrider orden syftar de på samma sak. Det är kanske svårt att tro på det vi själva säger.

I Norrliden satsar man mycket för att Norrlidenbor ska integreras. Jag tror att alla redan vet vilka satsningar så jag behöver inte räkna upp allt. Det hela känns som ett sätt att säga ''håll dig borta, stå inte i vägen, stöka inte till''.

I Norrliden behövs mera satsningar, baserade på vetenskap och verklighet. Där ska välutbildad personal vistas. Personal med utbildning i beteendevetenskap, helst i posttraumatiska symtom, i stället för personal som är rädd om sin popularitet.

Integration och mångfald åstadkoms när samhället satsar helhjärtat. Med helhjärtat menar jag att man ägnar tid åt det hela, även sin privata tid.

På ett seminarium jag var på var föreläsarens ledord: ''ni läcker vad ni tänker''. Så, varje gång jag ser liknande satsningar och era umgängen på sociala medier tänker jag på denna mening. Tämligen få av er har någon med utländsk bakgrund i era umgängeskretsar. Ännu färre av er har någon med invandrarbakgrund i sina informella sammankomster.

Med ovanstående som bakgrund vill jag skicka följande fråga till er:

Vill svenskar verkligen integreras?

Selma Atac

Annons
Annons
Annons
Annons