Vi vill utveckla Oxhagen
Den 17 december förra året beslutade en enig samhällsbyggnadsnämnd att ställa sig bakom detaljplanen Bergskristallen; en detaljplan som det arbetats med under flera år och där många aktörer medverkat.
Planen gör det möjligt att etablera omkring 120 nya hyreslägenheter samt, vilket är tanken, 60 bostadsrätter i fyra så kallade lamellhus och 20 stadsradhus med äganderätt längs Gustav Adolfs väg.
Men planen handlar om betydligt mer än så.
En ny gång- och cykelväg planeras längs samma väg, som omvandlas till stadsgata, en ny förskola ska byggas och nya mötesplatser för lek och rekreation etableras. Dessutom hanteras det problem med dagvatten som finns i området med översvämningar vid inte minst parkeringarna på Arrheniusgatan.
Tillsammans med ambitionerna att rusta upp skolan i närområdet, få till stånd en multiarena samt etablera bättre kollektivtrafik handlar det om stora investeringar till gagn för Oxhagen i allmänhet och de människor som bor där i synnerhet. Kommundirektören har fått ett uppdrag att utreda och föreslå ytterligare åtgärder för att stärka Oxhagen.
Uppenbarligen har inte detaljplanen fallit alla på läppen.
Bland annat har Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna riktat kritik. Dessa partier – som själva medverkade till att planen antogs av samhällsbyggnadsnämnden – vädjade ett par veckor senare, efter att jul- och nyårshelgerna förflutit, till majoritetens partier att se till att planen drogs tillbaka och arbetades om.
Man hade synpunkter på buller, transport av farligt gods längs E22, dåliga markförhållanden, infarter och parkeringar, dagvatten samt gestaltningen av det hus som Kalmarhem planerar att bygga. Med lätt förakt talade man om detta hus som en mur som skulle anläggas och att en sådan byggnad knappast kunde bidra till en god boendemiljö.
Självförtroendet var det sannerligen inte fel på. Uppenbarligen ansåg sig de tre partiernas företrädare veta och kunna mer om dessa komplexa frågor än både Länsstyrelsen, Kalmar Vatten, Kalmarhem och samhällsbyggnadskontorets planhandläggare.
Framför allt ville man ta ifrån Kalmarhem möjlighet att på egen mark bygga hyresrätter i området. Sett till andra beslut rörande näraliggande byggnationer gav man nästan intrycket att det var ett ställningstagande mot allmännyttan som idé.
Nog för att man med respekt kan ha olika uppfattningar om utformning av en byggnad. Men det hus i vilket Kalmarhem vill bygga hyresrätter behöver inte alls komma att se ut på det sätt som de publicerade skisserna. Exempelvis görs det klart i detaljplanen att det ska finnas minst två genomsiktliga mellanrum i huskroppen för att bryta upp känslan av en enda stor byggnad. Dessutom har det arbetats fram goda förslag på hur byggnationen kan se ut och närområdet organiseras för att boendemiljöerna ska vara attraktiva.
Hur byggnaden slutligen ska se ut - om kommunfullmäktige inom kort ställer sig bakom detaljplanen - blir emellertid en fråga för både Kalmarhem, när en bygglovsansökan lämnas in, och samhällsbyggnadsnämnden, när ansökan ska behandlas. Men kanske är det så att M, KD och L inte har förtroende för sina företrädare i nämnden att fatta ett klokt beslut om bygglov?
Ett besked kan vi dock ge. Det är inte aktuellt att dra tillbaka planen för Oxhagen. Att omarbeta den planen vore en grannlaga, kostnadskrävande och tidsödande process. Förutom att viktiga bostadsinvesteringar riskerar att gå om intet kan det även innebära att den nya förskolan skjuts på framtiden, dagvattenproblemen står utan lösning och värdefulla satsningar på gröna miljöer hamnar i vänteläge.
För M, KD och L kanske det inte spelar någon roll. Men för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet är det viktigt att Oxhagen utvecklas till gagn för både de som bor där idag och de som kommer att bo i området i framtiden.
Johan Persson (S)
Kommunstyrelsens ordförande
Liselotte Ross (V)
Kommunalråd
Ingemar Einarsson (C)
Kommunalråd
Peter Akinder (S), Ordförande i samhällsbyggnadsnämnden
Leila Ben Larbi (V), Andre vice ordförande samhällsbyggnadsnämnden
Lizzie Gandskog (C, Ledamot av samhällsbyggnadsnämnden