Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vi vill se en nationalpark som ger lokala turismintäkter

Det är sällsynt med förslag som gynnar landsbygden, men i slutet av förra året kom ett.
Alsterån är hela områdets sammanhållande länk  och tillför både vatten och näring.
Alsterån är hela områdets sammanhållande länk och tillför både vatten och näring.
Foto: Mikael Eklund
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Under rubriken Skyddad natur kan spela en aktiv roll för landsbygdsutveckling föreslog Skogsutredningen att Hornsö och tre andra ekoparker ska ombildas till nationalparker. Naturvårdsverket, som har berett underlaget, vill kombinera naturskydd med jobb och turismintäkter. Förslaget ska fyllas med konkret innehåll och mycket återstår att lösa, som frågor kring jakt och fisk. Och en myndighet, som inte alltid ser oss på landsbygden, får rusta sig med lite tålamod. Förtroende vinns med tiden, men vi gläds redan nu över ett nytt tilltal och anslag. Det är bra och lägger grunden för goda samtal om hur en framtida nationalpark kan utformas i praktiken för bygdens och naturens bästa.

Sysselsättning och lokala intäkter är avgörande för landsbygden. Turism är en växande näring som skapar just detta. Det har vi redan sett i liten skala runt Hornsö ekopark. Rugstorps Lantgård är ett familjejordbruk som även satsar på boende, café och lokal livsmedelsförädling. Alsterbro Minihotell noterar fler besökare och vänder sig nu till långväga besökare med cykelpaket i ekoparkens skogar. Aboda Klint har under flera år visat att det går att driva en restaurang året runt på landsbygden. Nu behöver dessa strävsamma satsningar växlas upp med ett helhetsgrepp om hur området längs Alsterån bäst förvaltas. Vi hoppas att en möjlig nationalpark öppnar upp för en fortsatt positiv utveckling.

Här, vid bokskogens nordligaste gräns, finns bland annat naturreservatet Bohullet.
Här, vid bokskogens nordligaste gräns, finns bland annat naturreservatet Bohullet.
Foto: Mikael Eklund
Ska området erbjuda framtida affärsmöjligheter, kan inte våra kommuner passivt hoppas på att länsstyrelsen och Naturvårdverket löser alla utmaningar.

Förra året gav författaren Anders Johansson ut boken Ekopark Hornsö. Han beskriver skogarna som södra Sveriges finaste vildmarksområde. Vi håller med. Här finns ett över 12 000 hektar stort område med skogar, sjöar och en vindlande Alsterå som gemensam nämnare. Mycket är redan skyddat. Bortåt 25 mil slingrande och sparsamt trafikerade skogsbilvägar är en annan unik resurs. Ett sådant resmål har framtiden för sig. Inte bara för svenskar, utan i än högre grad för besökare från tätbefolkade länder som Danmark, Tyskland och Nederländerna. Människor som söker lugn och ro i ett opåverkat lanskap.

En nationalpark i skärningen mellan Högsby, Mönsterås och Nybro kommun har diskuterats länge. De två senaste åren har även ett samarbete växt fram mellan de tre kommunerna. Det har ordnats föreläsningar, studiebesök och medborgarmöten. Det uppskattar vi. Samtidigt verkar det som en del av arbetet nu står och stampar. Det vore olyckligt, inte minst när Skogsutredningens betänkande är ute på remiss. Vi hoppas därför att våra kommuner snarast växlar upp arbetet, välkomnar förslaget och fördjupar dialogen med oss som bor runt den föreslagna nationalparken.

Att bilda en nationalpark är ett stort arbete. Ska området erbjuda framtida affärsmöjligheter, kan inte våra kommuner passivt hoppas på att länsstyrelsen och Naturvårdverket löser alla utmaningar. Tvärtom måste bygden och våra kommuner spela en proaktiv roll i processen. Ett första steg bör vara ett utkast till en lokal utvecklingsplan. Ett underlag som skissar på hur både besöksnäring och biologisk mångfald på bästa vis kan gynnas av en framtida nationalpark.

Alsterbro-Bäckebo Utvecklingsgrupp

Abbetorp-Rugstorps intresseförening

Allgunnen & Sinnerbo Byutvecklingsgrupp

Ekoparken Hornsö kan bli naturreservat.
Ekoparken Hornsö kan bli naturreservat.
Foto: Mikael Eklund