unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Vi vill planera för fler bostäder i Grönhögen

Replik insändare Eva Dillner i Barometern-OT den 10 oktober om framtiden för Grönhögen.
VA-utbyggnad och fiberanslutningar på södra Öland ökar möjligheterna för Mörbylånga kommun att planera för inflyttning till de mindre orterna, menar insändarskribenten.
VA-utbyggnad och fiberanslutningar på södra Öland ökar möjligheterna för Mörbylånga kommun att planera för inflyttning till de mindre orterna, menar insändarskribenten.
Foto: Sofia Hedman
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Mörbylånga kommun har under de senaste åren haft en mycket positiv befolkningsökning. Nästan rekord och en av de bästa i länet. Bara under 2019 ökade befolkningen med 201 personer. Ökningen är fortfarande som störst i de norra kommundelarna. Men mot bakgrund av de satsningar som beslutats – och delvis är genomförda – inom till exempel VA-utbyggnad och fiber/bredband ser vi också ett mer allmänt intresse av att bosätta sig i de mindre orterna, till exempel Grönhögen.

Det är därför nödvändigt att vi har tillräckligt med mark som kan planeras för bostäder och verksamheter. Kommunfullmäktige beslöt också i september att skärpa ambitionerna i sina prioriterade utvecklingsmål; strategiskt markinnehav skall öka och den planlagda marken för såväl bostäder som verksamheter skall ökas och en fortsatt positiv inflyttning bejakas. Samhällsbyggnadsnämnden ges också möjlighet att utöka sin budget så att målen kan förverkligas.

quote
I Grönhögen pågår det inte mindre än tre olika detaljplaneprojekt huvudsakligen syftande till fler bostäder.”
Per-Olof Johansson (S), ordförande samhällsbyggnadsnämnden i Mörbylånga kommun.
Per-Olof Johansson (S), ordförande samhällsbyggnadsnämnden i Mörbylånga kommun.

Så till Grönhögen där det pågår inte mindre än tre olika detaljplaneprojekt huvudsakligen syftande till fler bostäder. Samtliga projekt har handläggare som tillika är projektledare för samordning. Nyligen hölls inledande möten mellan exploatörer och kommunen, en arbetsordning för den närmaste tiden har överenskommits. De inledande undersökningar som är gjorda presenterades också och det finns en samsyn om att grundläggande förutsättningar – klimatförändring/skydd, markföroreningar, naturvärden, dagvatten med mera – snabbt måste upp på bordet så att tid inte spills på orealistiska förslag.

Så tack Eva Dillner och alla ni andra, både i Grönhögen och på andra orter, som följer kommunens arbete med planering för fler bostäder och verksamhetsområden. Ibland med ros ibland ris – det hör till spelets regler. Skulle det vara något ni undrar över är vi – kontor/förvaltning och nämnd och politik aldrig längre bort än ett e-post eller telefonsamtal.

Per Olof Pelle Johansson (S)

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Mörbylånga kommun