GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vi ställer oss bakom att bevara Neikters magasin

Neikters magasin är en del av Emmabodas historia och framtid.
Insändare • Publicerad 18 december 2020 • Uppdaterad 5 januari 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Neikters magasin är en del av Emmabodas historia och framtid”, slår insändarskribenterna från Kalmar läns museum fast.
”Neikters magasin är en del av Emmabodas historia och framtid”, slår insändarskribenterna från Kalmar läns museum fast.
Foto: Peter Lejon

Nu diskuteras återigen rivning av Neikters magasin i Emmaboda. Många har engagerat sig för att magasinet ska bevaras bland annat genom insändare, ny facebook-grupp och namninsamling. Kalmar läns museum ställer sig bakom kravet på att bevara magasinet. Neikters magasin är ett fysiskt uttryck av Emmabodas historia men bör också vara en del av tätortens framtid.

I Emmaboda kommuns kulturmiljöprogram, antaget av kommunfullmäktige 2019, pekas stationsområdet ut som ett så kallat kärnområde där de kulturhistoriska spåren är särskilt tydliga och viktiga att hantera varsamt och inte förvanska. Järnvägens betydelse för Emmaboda tätorts utveckling beskrivs som oerhört viktig. I den beskrivande texten lyfts särskilt Neikters magasin fram som en signaturbyggnad i området.

”Vi vill uppmana kommunen att ta ett omtag i denna fråga.”
Kalmar läns museums uppmaning till de styrande i Emmaboda.

Det finns idag få bevarade uttryck kvar från Emmabodas tidiga 1900-talshistoria. Därför är det särskilt angeläget att bevara, använda och utveckla Neikters magasin som är ett sådant tydligt uttryck. Många förslag till användningsområden har också kommit.

Kalmar läns museum vill med denna insändare visa stöd för det lokala engagemang som finns för magasinets bevarande. Vi vill också uppmana kommunen att ta ett omtag i denna fråga, göra en insats för att underhålla byggnaden och långsiktigt bidra till att hitta en användning. Att integrera äldre karaktärsbyggnader i ett område som tas i bruk på nya sätt är ett framgångskoncept som idag används på många platser. Låt Neikters magasin vara med även i den fortsatta utvecklingen av centrala Emmaboda!

Örjan Molander

museichef, Kalmar läns museum

Liselotte Jumme

bebyggelseantikvarie och enhetschef, Kalmar läns museum

LÄS MER: Nyhetsrapporteringen kring Neikters i Barometern:

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer