Annons
Insändare

”Vi som inte har Facebook blev utestängda från att rösta”

Nyligen var det sandskulpturtävling i Kalmarsundsparken med fantastiska alster framställda av mycket skickliga konstnärer.
Insändare • Publicerad 27 juli 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten är inte nöjd över röstningsförfarandet i samband med sandskulpturfestivalen.
Insändarskribenten är inte nöjd över röstningsförfarandet i samband med sandskulpturfestivalen.Foto: Mats Holmertz

Arrangemanget organiserades av Kalmar kommun med marknadsföring att ”allmänheten får vara med att utse vinnare”. När det var dags att rösta så hänvisades jag att använda Facebook-konto för att avge min röst. Flera med mig framförde då att vi saknar eller av annat skäl inte vill använda Facebooks tjänster i detta sammanhang. Efter samtal med Kalmar kommuns växel med fråga om möjlighet och förfarande att avge röst utan att använda Facebook-konto blev jag ombedd att återigen besöka arrangemanget och begära att få rösta skriftligt. Åter på plats visade sig att detta inte var praktiskt genomförbart.

Man blir förvånad och besviken över att Kalmar kommun vid röstningsförfarandet förutsätter att den röstande har ett Facebook-konto och och att kommunen förlitar sig på de tjänster ett högkommersialiserat företag erbjuder, ett företag som dessutom samlar mängder med uppgifter om sina användare. Några av oss har av olika skäl valt att avstå från att skapa konto hos Facebook och blev genom upplägget utestängda från att rösta. Flera uttryckte besvikelse och frustration. Jag är skattebetalare i Kalmar sedan många år och eftersom jag valt att avstå från Facebooks tjänster kunde jag inte avge någon röst.

Annons

Kanske en liten sak och ett litet problem bland all problematik och alla oroshärdar som finns runt omkring oss, men principiellt viktigt och mycket betänkligt från demokratisynpunkt. Jag vill uppmana de tjänstemän som utformat arrangemanget och röstningsförfarandet, att reflektera och hitta upplägg som ger möjligheter för besökare att avge röst inte enbart baserat på innehav av mobiltelefon och konto hos en av IT-världens giganter.

Demokrativän

Annons
Annons
Annons
Annons