Annons
Insändare

Vi måste förbättra möjligheterna för kvinnorna och deras barn att leva fria liv

Den är här igen – internationella kvinnodagen.
Insändare • Publicerad 8 mars 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Flera av oss undertecknare har sett våldet på nära håll och vi kämpar nu för andra..”
"Flera av oss undertecknare har sett våldet på nära håll och vi kämpar nu för andra..”Foto: Anders Johansson

Vi skulle gärna vilja använda den till att uppmärksamma kvinnors bidrag till historia, kultur, samhälle och forskning. Fira våra segrar. Men dagen överskuggas ännu en gång av jämställdhetens utmaningar, obalans och fara. Så säg inte grattis till oss, vi har mycket kvar att göra.

Nu har vi krig i Europa. Bland det första som faller i krig är jämställdheten. Vi vet att krig och katastrofer drabbar kvinnor på andra sätt än män. Våld och övergrepp i hemmen, sexuella övergrepp och människohandel för sexuella ändamål ökar vid krig. Det finns också risk för att systematiska sexuella övergrepp används som vapen i väpnade konflikter.

Annons

Men våld som maktmedel används tyvärr även i fredstid. Mäns våld mot kvinnor är den i särklass största jämställdhetsfrågan vi har i Sverige. Var fjärde kvinna upplever någon gång under livet psykiskt eller fysiskt våld från någon man har eller har haft en relation till. Minst en gång i månaden blir en kvinna mördad.

Ett vanligt maktmedel är också ekonomiskt våld. Kvinnan har gjorts ekonomiskt beroende av mannen och står utan pengar att fly med.

Vår uppgift som kvinnoförbund är att vara blåslampa på makthavarna som måste satsa på förebyggande arbete mot mäns våld mot kvinnor men också skärpa straff och hålla förövarna borta. Vi måste förbättra möjligheterna för kvinnorna och deras barn att leva fria liv, förebygga kvinnofällor, stärka kvinnors ekonomi, förbättra kvinnojourer och finnas där för dem när de behöver oss. Vi måste nu också finnas för de flyktingar som kommer.

Flera av oss undertecknare har sett våldet på nära håll och vi kämpar nu för andra.

I krig och fred, utomlands och hemma.

Jennie Uller, Kalmar

Lisbeth Lindberg, Oskarshamn

Karin Holmåker, Kalmar

Liberala kvinnor

Annons
Annons
Annons
Annons