Annons
Insändare

Vi hatar den ryska regimen – inte ryssar

I denna bistra tid är det lätt att vi hamnar i en häxjakt på allt ryskt: ryska konstnärer, ryska konstverk, ryska musiker.
Insändare • Publicerad 10 mars 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi hatar den ryska regimen som blir alltmer diktatorisk och förtryckande. Men vi hatar inte ryssar, och vi får inte hjälpa Putin att framställa det så”, skriver insändarskribenten.
”Vi hatar den ryska regimen som blir alltmer diktatorisk och förtryckande. Men vi hatar inte ryssar, och vi får inte hjälpa Putin att framställa det så”, skriver insändarskribenten.Foto: Sergei Guneyev

Men Ryssland är inte bara Putin, det är också Maria Aljochina (satt två år i fångläger för sin ”punkbön”, där hon och de andra i Pussy Riot bad den Jungfru Maria befria dem från Putin), Aleksej Navalnyj (presentation obehövlig), Jurij Dmitrijev (sitter fängslad för sitt outtröttliga arbete med att dokumentera Stalintidens offer i ryska Karelen), Dmitri Muratov (chefredaktör och fredspristagare 2021), Elena Osipova (överlevare från Leningrads belägring, nu arresterad för protester mot kriget), och många, många andra människor med stort civilkurage. Det var hemlandet för Andrej Sacharov, Joseph Brodsky, Lidija Tjukovskaja och otaliga andra modiga författare och dissidenter under Sovjettiden.

Och jag behöver väl inte påminna om att det var Tjechovs, Tjajkovskijs, Repins och många andra författares, musikers och konstnärers hemland.

Annons

Sanktionerna är berättigade och nödvändiga, men det måste få stå några dörrar på glänt för akademiker, konstnärer och journalister, liksom för vanliga ryssar som behöver ett utrymme att andas. Putin vill gärna måla ut det som att vi i västvärlden hatar allt ryskt. Det stämmer inte. Vi hatar ett oprovocerat angrepp på en fredlig nation. Vi hatar den ryska regimen som blir alltmer diktatorisk och förtryckande. Men vi hatar inte ryssar, och vi får inte hjälpa Putin att framställa det så.

Anders Fröjmark, Kalmar

Annons
Annons
Annons
Annons