Annons
Insändare

Vi fick långtifrån så många doser vi skulle velat ha

Svar till ”Pensionär” i Barometern-OT 2020-11-28. Självklart är det inte en önskvärd situation att den som vill vaccinera sig mot säsongsinfluensan inte får möjlighet till det.
Insändare • Publicerad 1 december 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”I år har intresset varit extra stort för att vaccinera sig”, replikerar regionens läkemedelsechef på en tidigare insändare om varför vaccinet mot säsongsinfluensan tagit slut.
”I år har intresset varit extra stort för att vaccinera sig”, replikerar regionens läkemedelsechef på en tidigare insändare om varför vaccinet mot säsongsinfluensan tagit slut.Foto: Johan Nilsson/TT

Konkurrensen om vaccintillgången är mycket hård i hela Europa, och det drabbar även Sverige. I år har intresset varit extra stort för att vaccinera sig, vilket även är vad regionen önskar. Därför tog Region Kalmar län, liksom i övriga regioner, höjd för betydligt fler doser än vi sedan fick tilldelat. Vi säkrade fler doser i år än vad vi fick i fjol, men långtifrån så många vi skulle velat ha. Därför har prioriteringsordningen blivit extra viktig.

Länets doser är ännu inte helt slut, och några doser till förväntas in i mitten av december. Som det ser ut ska dessa räcka för att säkerställa att invånare i riskgrupp ska kunna vaccinera sig, oavsett vilken hälsocentral man är listad på.

Annons

När vi kommer till vaccination mot covid-19 är läget på många sätt annorlunda. Flera vacciner är under utveckling, och resultaten är lovande. Under förutsättning att vaccinerna blir godkända ser tillgången ut att kunna bli god under våren, även för Sveriges del. Regionen planerar nu för fullt för att ordna med vaccination så snart doser finns tillgängliga.

Mathias Landerdahl

Läkemedelschef Region Kalmar län

TV: Så funkar vaccin

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons