GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vem vilseleder vem? Tandläkare får ta bort rotfyllda tänder!

För många är det omöjligt att hitta en tandläkare som tar bort en rotfylld tand då tandläkare hävdar att det inte är tillåtet. Några sådana förbud har Tandhälsoförbundet (Tf) inte kunnat hitta.
Insändare • Publicerad 18 november 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenterna tycker att det är dags att klargöra vad som gäller kring hur rotfyllningar bör hanteras.
Insändarskribenterna tycker att det är dags att klargöra vad som gäller kring hur rotfyllningar bör hanteras.Foto: Bertinussen Rune Stoltz / TT

När Tf eller enskilda patienter frågar Socialstyrelsen och IVO påstår de också att det inte finns något sådant förbud.

Ändå fortsätter patienter ringa Tf då de inte hittar tandläkare som är villiga att ta bort rotfyllda tänder. Detta trots att patienten önskar det och har besvär av tanden.

Möjligen har Socialstyrelsen i sina riktlinjer vilselett tandläkarna, eftersom rekommendationerna där är att inflammerade tänder ska rotfyllas och om rotfyllningen misslyckas ska den göras om.

”Som det nu är vilseleds tandläkaren, vilket leder till att patienten inte får rätt behandling.”

Tf har varit i kontakt med Socialstyrelsen angående tandvårdens riktlinjer och efter det har det tillkommit en mening om att ett alternativ till rotfyllningar är att extrahera tanden. Men den meningen kan vara svår att hitta och därför behöver Socialstyrelsen förtydliga detta.

Som det nu är vilseleds tandläkaren, vilket leder till att patienten inte får rätt behandling. Patienter som inte får hjälp går i värsta fall kvar med smärta, trötthet med mera. Andra söker tandläkare som trots allt är beredda att ta bort tanden.

I bästa fall hittar de en i Sverige, annars behöver de åka utomlands till exempel till Tyskland.

Tf organiserar patienter i tandvården och har som uppgift att bevaka patientens rättigheter och det handlar bland annat om att ha möjlighet att välja vård och behandling.

Därför reagerar vi då en myndighets rekommendationer är vilseledande och tvetydiga!

Anne-Marie Lidmark

förbundsordförande Tandhälsoförbundet

Lars Adolfsson

ordförande Tandhälsoförbundet i Kalmar län

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.