Insändare

Vem köper mark på Torshammarområdet?

Ett företag, baserat i Vaxholm, Stockholm, har tecknat avtal med Torsås kommun om att få köpa närmare 20 000 kvadratmeter mark i norra delen av Torshammarområdet.
Insändare • Publicerad 1 mars 2021 • Uppdaterad 17 mars 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Flera byggprojekt är aktuella vid Torshamar under 2021.
Flera byggprojekt är aktuella vid Torshamar under 2021.Foto: Leif Pettersson

Konceptutvecklarna i Sverige AB är ett företag som startade 2013 och har sedan dess inte haft en krona i omsättning. Företagets verksamhet beskrivs som ”fastighetsförvaltning och fastighetsförsäljning på uppdrag”. Kommunchefen eller vem det nu är som sysslar med att föreslå försäljning av kommunal mark har inte tittat närmare på vad det är för företag man tecknat avtal med. Vilket fick mig att höja på ett av ögonbrynen.

Om jag som kommunchef har ett ”övergripande samtal” med ett företag om köp av kommunal tomtmark så borde väl en ryggmärgsreflex vara att kolla upp företaget via Bolagsverket? Eller?

Och där då finna att omsättningen är 0 kronor, ordförande för företaget äger ett bageri i Vaxholm, (Barometerns reporter hamnade ju där). Den verkliga huvudmannen, det vill säga ägaren av Konceptutvecklarna är en annan kvinna som är styrelseledamot i ett företag som heter Svenska Trähus AB.

När man ger sig in i avtal som detta måste man väl ändå förvissa sig om att det är seriösa företag man befattar sig med.

Att som ”delägare” Björn (sambo med ordförande) säga att man inte hunnit med att fixa till ett telefonnummer som går direkt till företaget utan att ta omvägen via bageriet låter ju inte precis seriöst. Hur svårt kan det vara i dagens samhälle att gå till en butik som säljer telefonkort och lägga upp det på sin hemsida?

Har inte kommunchefen reagerat på att ha hamnat i bageriet när han sökt kontakt med Konceptutvecklarna för att diskutera vidare köpeavtalet? Borde inte klockorna ha ringt då om inte förr? Så vem har man egentligen skrivit ett köpeavtal med?

Bageriägarinnan i Vaxholm eller styrelseledamoten i Svenska Trähus AB?

Man måste ju hantera köpeavtal av så viktiga saker som kommunal tomtmark med stor ackuratess så att avtal blir vattentäta både för säljaren och köparen. Anser man sig inte ha den kompetensen så kan man säkert vända sig till t ex SKR:s inköpsorganisation. De kan säkert vara behjälpliga. Det får bara inte bli fel.

Samtidigt så vill jag återvända till ursprungliga höjningen av mitt ögonbryn: vem föreslår att kommunen ska sälja kommunal mark till ett specifikt företag? Och i nästa andetag då: vem för diskussionen med företaget som gör att de ”förstår att de (det vill säga bygg- och miljönämndens politiker) kommer att tillåta att vi (det vill säga Konceptutvecklarna) bygger lägenheter.” Fast detaljplanen säger villabebyggelse?

Vilka politiker och tjänstemän tar sig den friheten att redan i detta skede knyta upp svansen på sina partikollegor så att de (BMN) egentligen bara har att säga ja tack och amen, var god och svälj när bygglovsansökan kommer på deras bord?

Henry Amper

Torsås

FÖRTYDLIGANDE:

”Angående min insändare om 'Vem köper mark på Torshammarområdet' så har den kvinnan som var ägare till bolaget Konceptutvecklarna anmält till Bolagsverket att hon inte längre äger bolaget. Det var i samband med att hon läste min insändare som hon insåg att de nya ägarna till Konceptutvecklarna inte avanmält henne som ägare. Hon har alltså ingenting med Konceptutvecklarnas nuvarande verksamhet att göra."

Henry Amper

MER OM TORSHAMMAROMRÅDET: