Annons
Insändare

Vegansk diet är bra för människa, djur och miljö!

Tänk om det skulle finnas en diet som är bra för miljön, djuren, sin egen hälsa och dessutom skulle hjälpa människor att gå ner i vikt om de behöver det!
Insändare • Publicerad 15 januari 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Småbrukare är en väg till bättre beredskap.
Småbrukare är en väg till bättre beredskap.Foto: Janerik Henriksson/TT

Visste du att det nu är fler människor som dör på grund av övervikt och fetma än de som dör på grund av undernäring och svält? Vi kanske även skulle samla in pengar till de som lider av övervikt och fetma, för vad får de för hjälp när de äter sig mot en för tidig död? Dessutom orsakar övervikt och fetma väldigt mycket mentalt lidande och kan ibland anses vara någon slags B-människa. Ingen vill väl vara överviktig och fet och de flesta verkar tro att man måste svälta sig själv och träna jättemycket för att bli normalviktig. Så är det inte – med en vegansk diet kan du gå ner i vikt utan att svälta dig själv och träna som en galning.

Något av det bästa man kan göra för miljön är dessutom att vara vegan!

”Jag har ofta en dag i veckan då jag äter något som inte är veganskt och sedan försöker jag vara vegan till vardags.”
Caroline Erica Åström
Annons

Sedan har vi den där frågan om att vara hundra procent vegan. Det är jättesvårt att vara det, för om man är vegan så kan man till exempel inte ha skinnkläder och duntäcken. Inte heller smink som har testats på djur eller mediciner som har testats på djur. Jag tänker att det är jättebra om man försöker vara så mycket vegan som det bara går. Till exempel om du har en vegansk dag i veckan så är det ju bättre än att ha noll veganska dagar i veckan, eller hur? Vi måste tänka om när det gäller det här! Älskar du ost och kan inte vara utan det? Då kanske du kan fortsätta äta ost men försöka att vara så mycket vegan som det går för övrigt. Det är ju bättre att du äter ost men för övrigt är vegan än att du bara struntar i det hela och äter andra mejeriprodukter också. Jag har ofta en dag i veckan då jag äter något som inte är veganskt och sedan försöker jag vara vegan till vardags. Jag tycker inte att det är fel eller dubbelmoral.

Något som är viktigt när man är vegan är att få i sig B12. Som vegan måste man alltså äta kosttillskott, som finns specialdesignat för veganer. Ett tips är att äta 1,5 matskedar chiafrön per dag, de innehåller både Omega 3 och Omega 6 som inte finns i kosttillskottet. Mängden är rekommenderad daglig dos.

Jag har gått ner 20 kilo i vikt sedan april 2020 mycket tack vare att jag har varit vegan och försöker äta nyttigt. När det gäller att gå ner i vikt så måste man hitta en metod som fungerar och som kan hålla resten av livet. Det är såklart bra med regelbunden motion också!

Nu äter jag tre huvudmål per dag, det vill säga frukost, lunch och middag. Sedan äter jag tre mellanmål per dag. Jag äter ofta men lite! Till mellanmål nummer ett så brukar jag ta en näve nötter och en frukt eller en halv frukt. Mellanmål två och tre brukar bestå av en frukt eller en halv frukt och lite chiafrön som har stått i kylen över natten. En vegansk dietist som jag mötte sa att man skulle äta lite protein ihop med frukt för då håller man sig mätt längre. Nötter innehåller mycket protein och även chiafrön.

Så sluta svälta dig själv och träna som en galning och testa istället en vegansk diet som även är bra för djuren och miljön!

Caroline Erica Åström

Vegan-så-mycket-det-bara-går

Annons
Annons
Annons
Annons