Insändare

Varken varmare eller kallare i dag än tidigare

Insändare Artikeln publicerades

Skrämselpropaganda om framtida klimatkatastrofer är det många som tjänar på. Inte bara Per Ribbing som tjänar pengar på att tala om framtida inferno och kallar de som inte tror att det är människan som skapat den globala uppvärmningen för ”nyttiga idioter”.

Även politiska partier, regeringar med olika klimatskatter, fattiga länder som hoppas på klimatbistånd, alla vinner på denna skrämselpropaganda. Även media hakar givetvis på.

I Nyhetsmorgon, TV4 den 13 april berättade naturgeografen Johan Kuylenstierna om klimatet sedan 400 000 år tillbaka

Då vi haft istider har koldioxidhalten varit låg och då vi haft värmeperioder har koldioxidhalten varit hög. Koldioxidkurvan har hela tiden följt värmekurvan. Detta utan minsta inslag av fossil förbränning.

Prover från Grönland och Antarktis visar att det varken är kallare eller varmare nu än tidigare.
Foto: LAURA RAUCH
Prover från Grönland och Antarktis visar att det varken är kallare eller varmare nu än tidigare.

Den värmeperiod vi nu lever i är varken varmare eller kallare än de fyra andra värmeperioderna vi haft de senaste 400 000 åren. Prover från isen på Grönland och Antarktis visar detta.

Den lilla uppvärmning jorden haft, 0,8 grader, sedan mitten av 1800 talet betyder endast att jorden återhämtat sig sedan den s.k lilla istiden som varade från 1600-talet till mitten av 1800-talet. Under den tiden var vintrarna så kalla att man kunde ta sig till fots över danska sunden, Themsen frös och i Norden rådde hungersnöd.

Klimatdebatten vilar på FN:s klimatpanel IPCC:s hypotes att koldioxid är den dominerande drivkraften bakom klimatförändringarna. En hypotes är en form av gissning, som är utan värde tills den kunnat bekräftas av mätningar i verkligheten. Det har IPCC inte lyckats med.

Det finns många svenska klimatforskare, som är skeptiska till att koldioxidhalten påverkar klimatet i någon större grad. Nils-Axel Mörner förestod institutionen paleogeofysik och geodynamik vid Stockholms Universitet fram till sin pension 2005. Han anses som världens främste expert på havsnivåer efter åtta år som ordförande för världens elit av havsforskare i en kommitté benämnd INQUA ,

År 2007 gav han ut en egen skrift: ” The greatest lie ever told” , där han avslöjar IPCC:s fusk med data över havets nivå. I boken refererar han till 300 års tidvattenmätningar i olika hamnar , som visar att havets stigning är obefintlig eller så liten att den inte ger anledning till oro.

Lennart Bengtsson, ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien och en av världens mest meriterade klimatforskare. Han är professor i dynamisk meteorologi och menar att Den svenska klimatdebatten är ”helt vrickad”. Expressen 4 mars 2019.

Per-Olof Eriksson, tidigare ordförande i Svenska kraftnät, som med stöd av sin utbildning i Teknisk Fysik vid KTH studerat ”klimatfrågan” och funnit att spådomarna om en farlig utveckling vilar på datamodeller som saknar bas i fysiken. Det gör tron på en framtida katastrof till en religion mer än naturvetenskap.

Per-Arne Erlandsson

Oskarshamn

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.