Annons
Insändare

Varje träd nära människors livsrum har betydelse

Jag har nu lämnat in mina synpunkter på den nya översiktsplanen, och uppmanar fler att göra detsamma.
Insändare • Publicerad 28 maj 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten är bekymrad över att grönytor i Kalmar försvinner till förmån för bebyggelse.
Insändarskribenten är bekymrad över att grönytor i Kalmar försvinner till förmån för bebyggelse.Foto: Lars Johansson

Det som av stadsarkitekten kommenterats som att man inte använder några grönytor i den nya översiktsplanen för innerstaden rimmar väldigt illa med hur förslaget verkligen ser ut. Återigen vill man ta grönytor, i detta fall tallskog, i anspråk som utpekats som särskilt skyddsvärda i kommunens egen grönstrukturplan.

Första gången (mig veterligen) ett sådant större övertramp skedde var i samband med bebyggelsen längs Kungsgårdsvägen. Det som förstört den vackra miljön på en av Kalmars mest trafikerade cykelleder, där utarbetade människor kunde andas livsluft och liljekonvaljdoft på sin väg hem från jobbet. Då hänvisade kommunen de boende i närheten till att Skälby finns i närheten. Det är som att man tycker att grönytor är värdefulla när de blir ett utflyktsmål. Man tror att vi som valt att bo i stan har valt att bo utanför naturen och bara vill besöka den på håll. Men varje träd i närheten av människors boende eller cykelstråk som används till det dagliga livet, har stor betydelse för oss som bor här.

Annons

Flera andra insändare på ämnet har betonat de ekologiska skyddsvärdena, och att dessa områden är viktiga livsmiljöer för många hotade växt- och djurarter. Jag menar att de i allra högsta grad också är viktiga livsmiljöer för oss Kalmarbor, vi som valde att flytta till en grön stad där naturen kan vara en del i våra dagliga liv.

Den tappra lilla dungen som är kvar i södra Tallhagen, granne med skolbygget, kan tyckas så obetydlig att den lika gärna kan bebyggas. Men den bidrar dagligen till att barn och vuxna på väg till dagens värv upplever ekorrar, fågelsång och en bit natur i sin vardag. I norra Tallhagen vill man ta all skog i anspråk, den som för alla boende i Funkabo är den närmsta gröna lungan, det som gör att fågelsång kan höras på balkongen för den som inte kan gå ut, och att skogens doft kan kännas utanför knuten.

Vi som bor i de yttre delarna av det som nu ska kallas innerstaden, vi flyttade till en grön centrumnära stadsdel, inte till något som skulle förvandlas till en stadskärna som folk vill besöka ibland, och där en utpekad park och vackra planteringar är det grönområde som finns.

I grönstrukturavsnittet av översiktsplanen står också utpekat att ”ett av stadens viktigaste grönstråk för både människan och naturen är det stråk som sträcker sig mellan Svinö i öster till kulturlandskapet och Tjuvbackarna i väster” och att ”detta stråk behöver bibehållas och stärkas i både biologisk som rekreativ hänsyn”.

Det rimmar väldigt illa med att bebygga det.

Malin Johansson Östbring

Annons
Annons
Annons
Annons