Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Varför tillåts dessa epa-monster att rulla runt i bostadsområden?

Vad är det som händer i Kalmars stadsmiljö?
De senaste månaderna dundrar flertalet epa-bilar runt med extremt högt motorljud och stör lugnet på kvällar och sena nätter.
Insändarskribenten stör sig på motorljudet från epa-traktorer.
Insändarskribenten stör sig på motorljudet från epa-traktorer.
Foto: Pernilla Rudenwall
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

De kör runt gång på gång och varvar upp motorerna för att låta så högt som möjligt.

Flera vänner som är bosatta på södra området, Malmen och Kalmar västra hör bullrandet i timvis.

Om jag har fattat rätt får inga motorfordon låta högre än 70 decibel. Så varför tillåts dessa epa-monster att rulla runt i bostadsområden? Vi andra vuxna människor med körkort får ju inte köra runt och störa på detta viset.

Att ungdomarna har motorintresse är ju helt okej men föräldrarna måste ju hålla koll på dem och se till att de förhåller sig inom rimliga och lagliga gränser.

Inte heller tycks de hålla den lagstadgade hastighetsgränsen och detta är ju i sig livsfarligt med tanke på ungdomarnas körerfarenheter och omdömen. Det är ju stora fordon som inte är helt lätta att få stopp på i fel läge.

Nu krävs det snabba och handfasta ingripanden från myndigheter, rättsväsendet och föräldrar innan det händer något allvarligt på våra gator.

Det bör ju vara enkelt för polisen att belägga dessa högljudda bilar med körförbud när de så tydligt passerar den tillåtna decibelgränsen. Ungdomarna får ju som oss alla andra se till att deras epor har ljuddämpare enligt reglementet annars är det slutkört.

Vi är nu flera stycken som inte tänker få vår kvällsro och nattsömn störd längre.

När man tydligt hör epornas motorljud från söder in till centrum och till Giraffen är det ju tydligt att något har gått överstyr.

Så nu ber vi till er föräldrar, polisen och Trafikverket; snälla sätt stopp för oljudet nu!

Anonym medborgare med rätt till sömn

Läs mer