GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Varför ska vi döda dessa djur enbart för jaktgalna personers höga nöjes skull?”

I Kalmar län ska 30 lodjur dödas under jakten som drar igång i mars månad. Det är cirka 30 procent av områdets hela population.
Insändare • Publicerad tisdag 16:17
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Varför ska vi döda dessa djur enbart för jaktgalna personers höga nöjes skull?”, frågar sig skribenten.
"Varför ska vi döda dessa djur enbart för jaktgalna personers höga nöjes skull?”, frågar sig skribenten.Foto: Junge, Heiko

Ansvariga för tilldelningen stöder sig på uppgifter från olika inventeringar av dessa stora kattdjur. Inventeringar som kan ifrågasättas eftersom lodjuren är mycket skygga och svåra att lokalisera för de rör sig på enorma ytor, så det är mest genom lodjursbajs som antalet måttats. Att gå från 2021 års siffra med tilldelade åtta djur att skjuta till årets 32 är förvånande. Inte kan en population öka så febrilt på två år, att en tredubbling av avskjutningen är motiverad.

Det verkar som jakten på svenska rovdjur mer och mer blir troféjakt för utländska jägare. Vår skamliga vargjakt lockar horder av turistjägare som får delar av vargen med sig hem, det vill säga troféjakt. Något som vi svenskar förfasar oss över när det sker i Afrika eller på andra ställen

Lodjuret är ett omtyckt rovdjur som i alla undersökningar älskas av de allra flesta. Dessa skogens skygga katter gör ett gott arbete med att hålla nere antalet rådjur och enligt gjorda beräkningar sparar lodjuret cirka en halv miljon i pengar till staten genom att hålla efter rådjuren. Rådjur som annars äter ungskog och dessutom orsakar mängder med trafikolyckor.

Så varför nu ytterst vår landshövding beviljat denna horribla jakt är förvånande. Förvånande är också att nämnda person inte ens ids svara på mail. Men jakten på rovdjur är kontroversiell och många av samhällets "tyngre" personer är involverade och att våga ta beslut om att säga nej, är det inte många länsstyrelser som gör.

Hela beståndet lodjur i Sverige är omkring 1200 djur och vetenskapligt bevisat tar dessa katter inte nämnvärt många tamdjur. Så varför kan vi inte låta dessa 1200 katter få tassa kring ostört i våra skogar, det förstår inte jag. Lodjuret har varit utrotningshotat, svältdöden tar många ungar, man skjuter bort mammorna nu i mars, och alla ungar är inte redo att jaga själva, många dör i trafiken och lodjuren är även utsatta för rävskabben. Så varför ska vi döda dessa djur enbart för jaktgalna personers höga nöjes skull. Spara våra lodjur, låt dem tassa runt obemärkt i våra natur och göra all den nytta de kan

Pia Schröder

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.