Insändare

Varför ska boende betala för mat som de inte får?

Vad blir det för mat? Så hette ett matprogram som sändes i TV4 med början 2007 och framåt. Frågan kan också ställas när det gäller maten som serveras till de boende på våra äldreboenden. Eller man kanske ska formulera sig så här: Vad blir det egentligen för mat?
Insändare • Publicerad 5 augusti 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Allra bäst vore om de ansvariga såg till att rätt mat serveras på alla boenden”, skriver insändarskribenten.
”Allra bäst vore om de ansvariga såg till att rätt mat serveras på alla boenden”, skriver insändarskribenten.

Vår snart 93-åriga mamma bor just på ett äldreboende. Ett boende med en ”fin” adress. Det borde kanske borga för en bra omsorg och bra mat?

På boendet serveras frukost, lunch och kvällsmat. Dessutom får man mellanmål i form av kaffe och kaka för- och eftermiddag. Matsedeln som distribueras till äldreboendena görs centralt och är enligt uppgift framtagen så att de boende ska få ett korrekt näringsintag baserat på den totala maten under ett dygn.

På boendet med den ”fina” adressen, där vår mamma bor, säger man i köket att någon eller några boende önskar lite enklare mat på kvällen. Köket säger också att det inte går att varmhålla viss mat på grundmatsedeln, trots att detta går utmärkt på andra boenden. Och man kan ju tycka att om någon vill ha kall nyponsoppa och smörgås till kvällsmat går det ju utmärkt att få detta på avdelningen eftersom detta ändå finns i avdelningens kök. Övriga boende ska få den mat som anges på matsedeln.

Men, köket på den ”fina” adressen ändrar då på eget bevåg kvällsmaten på grundmatsedeln. Pasta med kycklingsås förvandlas till ostkaka med grädde och sylt, grön ärtsoppa med knaperstekt bacon och bröd förvandlas till yoghurt och bröd. Pasta, broccoli och ädelostsås blir lätt och snabbt pannkakor, grädde och sylt, och så vidare vecka efter vecka. Men varför ändrar man alltid till en enklare och mindre näringsriktig mat? Är det för att det är bekvämt att ibland skicka med kall kvällsmat, till exempel nyponsoppa eller yoghurt , tillsammans med lunchen till avdelningen? Efter samtal med enhetschefen på måltidsservice känner hon till detta, men förklarar kökets förenklingar med att man ibland kan behöva ändra på grund av olika oförutsedda händelser. Men det är ju knappast oförutsett när man ändrar kvällsmaten på grundmatsedeln fyra veckor i förväg.

Detta innebär ju att idén om rätt näringsintag faller, då det ju enligt enhetschefen på måltidsservice baseras på det totala matintaget under ett dygn. Det innebär också ytterligare förlust för de boende som inte får känna doften av varm och god tillagad mat. Vilket bland annat anges som viktigt i kommunens riktlinjer för mat i äldreomsorgen. Dessa riktlinjer kan man läsa om på kommunens hemsida.

En annan aspekt är ju att de boende faktiskt betalar för mat som de inte får. I grundmatsedeln för veckorna 27 – 30 har boendets kök ändrat och förenklat kvällsmaten nio gånger. Med tanke på vad man betalar för maten borde nedsättning av kostnaden för detta göras. Men allra bäst vore om de ansvariga såg till att rätt mat serveras på alla boenden. Vi ser fram emot och förväntar oss svar från dessa ansvariga.

Vad är det då för ”fin” adress som min mamma bor på? Jo, adressen är Strandvägen i Nybro.

Kerstin Thörn med syskon