Annons
Insändare

”Varför sitter några galningar mitt i vägen och sabbar för alla andra?”

Aktivister vill lyfta de akuta globala frågorna på alla nivåer; internationellt, nationellt och lokalt.
Vi måste göra mer nu. På alla nivåer.
Insändare • Publicerad 10 maj 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Medveten frustration över att vi inte gör det vi demokratiskt bestämt att vi ska, gör att små människor ställer sig i vägen.”, skriver Ola Rudin.
”Medveten frustration över att vi inte gör det vi demokratiskt bestämt att vi ska, gör att små människor ställer sig i vägen.”, skriver Ola Rudin.Foto: Claudio Bresciani/TT

Stora delar av planetens nu levande människor ser och förstår klimatkrisen och massutrotningen av arter och försöker agera utifrån det.

Men det är svårt.

Annons

Vi har skickat representanter som har träffats och tagit fram bl a Parisavtalet 2015, som även Sverige har skrivit under. Sverige har satt upp 16 miljömål (https://sverigesmiljomal.se/miljomalen/).

Vi uppfyller idag ett av de 16 målen vi sagt att vi ska fixa. De 15 andra missar vi. Sveriges riksdag antog 2018 en klimatlag som säger att nationell politik och beslut måste ta hänsyn till klimatet. Klimatpolitiska rådet är den myndighet som granskar att det sker. Deras rapporter säger att för lite görs.

Sverige, ett av världens rikaste och bästa länder.

Vad har vi för rätt att leva som vi gör?

Per person lever vi i Sverige över jordens gränser.

Har vi rätt till det?

Min frihet att leva som jag gör går ut över andras liv och rättigheter - är det att ta ansvar?

Är det en rättvis konsekvensanalys?

Varför gör vi inte mer för att uppfylla de demokratiska besluten i Parisavtalet och våra miljömål?

Varför sitter några galningar mitt i vägen och sabbar för alla andra?

Annons

Blåljus och utryckningsfordon ska alltid släppas förbi, men vad gör en ensam mamma på knä i en gatukorsning där allt annat stannar upp?

Varför limmar en kvinna fast sig framför ett flygplan?

Varför har hon texten "Stop - in the name of love" på ryggen?

Medveten frustration över att vi inte gör det vi demokratiskt bestämt att vi ska, gör att små människor ställer sig i vägen. För att skapa uppmärksamhet på att vi missar de stora och viktiga problem vi bestämt oss för att vara med och kämpa för att lösa.

Vår tids stora frågor.

Klimat och biologisk mångfald.

Vad du och jag gör idag påverkar människor och planeten. Solidaritet med allt levande behövs och det får konsekvenser för hur vi lever här och nu.

Vi behöver minska tillväxt och konsumtion nu.

Allt hänger ihop, - social hållbarhet, fördelningspolitik, äganderätt, jämlikhet, ekonomi och energi hör samman med att ställa om till en civilisation som inte på sikt förstör jorden och sig själv.

Sverige har beslutat att minska koldioxidutsläppen.

Annons

Sverige har beslutat att minska förluster av biologisk mångfald.

Politiker, representanter för Sverige, region och lokalpolitiker - gör ert jobb och genomför nödvändiga beslut så vi gör det vi sagt att vi ska.

När det händer kommer människor inte behöva skapa destruktiv uppmärksamhet för att sätta fokus på att vi inte gör tillräckligt.

Ola Rudin, Kalmar

Annons
Annons
Annons
Annons