Annons
Insändare

Varför riva ett relativt nybyggt och fullt fungerande hus?

Vi har senaste tiden kunnat läsa om en företagare som vill riva ett relativt nybyggt och fullt fungerande hus för att bygga nytt. Ett sådant huvudlöst agerande måste ifrågasättas.
Insändare • Publicerad 8 november 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ägaren vill riva och ersätta den här fastigheten med ett nytt. Huset på bilden har ett uppskattat värde på över 18 miljoner kronor.Foto: Kalmar kommun

Jag ser detta som en förlängning av rådande trend där nyblivna husägare blåser ut kök och byter fönster utan att reflektera över att kvaliteten på det som slängs på tippen många gånger är bättre än det som monteras i stället. Det är bara så man gör, ivrigt påhejade av bygghandeln. När detta har blivit normalt är steget inte långt till att riva hela hus, hur skicket än må vara. Du som läser detta och har för avsikt att riva ditt kök eller byta fönster, eller ännu värre riva ett helt hus, tänk gärna över ditt beslut en gång till. Vill du bidra till att sopberget blir större? Vill du bidra till ett ökat energianvändande? Om inte så kan du i stället tillsammans med en bra hantverkare renovera och modernisera de delar av huset som behöver ses över. Bättre både för plånboken, planeten och ditt välbefinnande.

Till sist, kom inte med snacket om avundsjuka som alltid kommer upp när den här typen av tilltag ifrågasätts. Det handlar om att uppmärksamma en bristande respekt för jordens resurser och äldre hantverkskunnande.

Annons

Tankar i tiden

Annons
Annons
Annons
Annons