Annons
Insändare

Varför dessa märkliga koalitioner?

Våra kommunpolitiker har tydligen släppt sina ideologier för att istället bevaka sin makt och arvoden.
Insändare • Publicerad 2 juni 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Nytt oppositionsråd i Oskarshamn blir Ingemar Lennartsson (KD). Det näst minsta partiet i kommunen tar över som oppositionsråd. Att så kan ske bygger på en så kallad. valteknisk samverkan mellan L, V, KD och C som går ut på att behålla sina arvoderade platser i alla nämnder för egen del och hålla kommunens största oppositionsparti, SD utanför.

”Forna fiender bildade koalition” var överskriften på en artikel i OT efter förra valet som handlade om att moderater och socialdemokrater i Oskarshamns kommun nu bildat en koalition.

Annons

Hur dessa partiers ideologi ser ut, eller andra partiers, kan man undra, när vilka konstellationer som helst kan uppstå.

Det verkar som att inga partier längre vet vad deras ideologier är, inte bara i Oskarshamn. Till skillnad mot Oskarshamn så bytte Socialdemokraterna i Västervik ut Moderaterna mot Centerpartiet. I Torsås är gamla ärkefiender som moderater och vänsterpartister nu bästa vänner. Dessa partier samarbetar med Socialdemokraterna men inte med Centerpartiet vilket Moderaterna dock gör i Mönsterås.

Enligt kommunalrådet Andreas Erlandsson i artikeln ovan, så handlar inte kommunpolitiken längre så mycket om ideologi utan istället vad som är bra för kommuninvånarna. Vad som är bra för oskarshamnarna är nu socialdemokratisk och moderat politik. Förra mandatperioden var Centerpartiets politik bra för kommuninvånarna men tydligen inte nu anser Andreas. Och Sverigedemokraternas politik tycks aldrig vara bra för kommuninvånarna trots att partiet blev näst största i kommunen.

De flesta väljare genomskådar nog att det viktigaste är makten och arvodena till sig och sina kompisar i partiet, det är därför vi ser dessa märkliga koalitioner.

Om inte, så vore det intressant att höra från Andreas vad han anser som inte är bra för kommuninvånarna med exempelvis Centerpartiets politik. Vilket det var förra mandatperioden.

Nej Andreas, det är inte Socialdemokraterna som bestämmer vad som är bra för Oskarshamns kommuninvånarna. Det är väljarna.

Per-Arne Erlandsson, Oskarshamn

Annons
Annons
Annons
Annons