GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Varför demonstrerar inte svensk vänster i dagens situation?

Svensk vänster har överlag alltid uppvisat enögdhet i det humanitära patos som man brukar berömma sig om att ha.
Insändare • Publicerad 23 juli 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Jag hade hoppats på att vänstern nu skulle nagelfara sitt förflutna och på ett uppvaknade, men icke”, skriver insändarskribenten.
”Jag hade hoppats på att vänstern nu skulle nagelfara sitt förflutna och på ett uppvaknade, men icke”, skriver insändarskribenten.Foto: Per-Anders Pettersson

Under det kalla kriget demonstrerade man ofta men alltid mot västländer med USA som främsta måltavla. Vänsterns artister diktade och sjöng aldrig om förtryckta människor och våldet i kommunistiska/socialistiska länder - inte en ton om till exempel politiska motståndare på psykanstalter, vilket var och är vanligt förekommande. Tvärtom, man frotterade sig med ledare i exempelvis Sovjet, DDR och Rumänien. Kindpussarna var legio. Mina minnen är otaliga. Sharpeville förslagsvis, och när motsvarande hände i Sovjet mot demonstrerande arbetare. Jag minns militärer som sköt mot arbetare i flera östländer under efterkrigstiden och även senare. Alltid total tystnad från vänstern, med få undantag.

Solidariteten med diktatorer (!) tog överhanden. Det är faktiskt sanningen.

Med kriget i Ukraina är situationen förändrad. Den gamla modellen stämmer inte längre. Nu har en självständig demokratisk stat överfallits med krigsbrott dagligen som utförs av en totalitär president med Sovjetdrömmar. Jag hade hoppats på att vänstern nu skulle nagelfara sitt förflutna och på ett uppvaknade, men icke! Vänstern är klart vilsen. Ponera att USA hade gjort samma sak som Ryssland är ansvarigt för idag. Då hade protesterna ständigt skallat på gatorna av en engagerad vänster. Sjungande gitarrister hade säkert deltagit som på den gamla goda tiden. I dag är det märkligt tyst på nämnda gator. Var är alla vänsterdemonstrationerna?

Är inte tystnaden ytterligare ett bevis på vad vänsterns humanitet i sin prydno står för – att den inte gäller för alla människor. Frågan att besvara är alltså: Varför demonstrerar inte svensk vänster i dagens situation? Det brukar man ju kunna, högljutt. Putin ut ur Ukraina!

Håkan Strålenstam (M), f.d. folkhögskollärare, major, gymnasieadjunkt med mångårigt utlandsarbete för svenska staten.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.