Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Varför används inte supervaccinet?

Undertecknad ser med oro på hur dåligt förberedda Sverige, EU och världen är inför olika typer av kriser som klimatförändringar och pandemier. Trots detta har det gått förhållandevis snabbt att få fram vaccin mot covid-19.
Insändarskribenten är bekymrad över biverkningar från Astra Zenecas vaccin och undrar varför inte fler använder Janssens vaccin.
Insändarskribenten är bekymrad över biverkningar från Astra Zenecas vaccin och undrar varför inte fler använder Janssens vaccin.
Foto: Matt Rourke
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Men allt har en baksida som till exempel biverkningar. Astra Zenecas vaccin har stuckit ut mest i form av svåra biverkningar som blodproppar och inre blödningar, allergiska reaktioner med mera. Flera länder har stoppat leveranser av Astra Zenecas vaccin, bland annat Danmark, Frankrike Irland, Italien, Tyskland och Sverige, och nu utreds vaccinet av EU:s läkemedelsenhet. EU har för närvarande godkänt bland annat Charminaty Vaccin från Pfizer, Johnson & Johnson som går under beteckningen Janssen som är ett dotterbolag till Johnson & Johnson samt Moderna. Inget av dessa vaccin har uppvisat några allvarliga biverkningar. Janssens vaccin sticker ut mest. Detta vaccin har två fördelar.

1. Det krävs bara en injektion av vaccinet och detta vaccin måste väl därför vara det absolut bästa att använda nu när så många som möjligt måste vaccineras så fort som möjligt. Jag kan inte förstå varför inte Folkhälsomyndigheten och EU gör en massbeställning och produktion av detta vaccin omgående. Vad väntar ni på? Är det exportförbud på vaccinet eller är det för dyrt?

2. En annan fördel med Janssens vaccin är att det kan förvaras i kylskåp 2-8 grader upp till 3 månader. Vaccinet ger 77 procent skydd i minst 14 dagar efter vaccineringen och 85 procent effektivt skydd efter 28 dagar. Enligt FDA-chefen Janet Woodcock är Johnson & Johnsons (Janssens) vaccin det bästa vaccinet av alla för att förebygga covid-19. Varför används då inte detta supervaccin med så många fördelar?

För att lösa problemen inför nya pandemier har professor Björn Olsen föreslagit att Sverige borde ha förhandlat fram ett eget avtal med läkemedelsföretagen. Israel har varit förutseende och har egen vaccintillverkning. Tack vare detta är över 50 procent av Israels befolkning nu vaccinerade mot covid-19. Det kommer fler pandemier i framtiden och nästa pandemi beräknas komma från Amazonas regnskogar. Fågelinfluensan H5N8 som nu grasserar kan mutera och smitta människor. Hoten är många. Det gäller att visa god framförhållning och att agera här och nu för att stå rustade mot nästa pandemi.

Eva Höglund,

Nybro

Läs mer