Insändare

Vårdlärare får sluta, trots brist på undersköterskor

Det som nu sker är att vårdlärare blir av med sina jobb, eller blir omplacerade till annan ort. Kompetenta sammansvetsade lärare med olika erfarenheter och professioner i botten, splittras upp eller sägs upp, samtidigt som hela samhället skriker efter utbildad personal inom vård och omsorg.
Insändare • Publicerad 13 maj 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Ska det bli ännu färre undersköterskor ute i verksamheterna? När inser man misstaget? När inga undersköterskor finns att nyanställa, för att endast 1 grupp med 25 elever startar hösten 2023? När man inser att det inte längre finns vårdlärare som kan utbilda, när man väl behöver starta fler utbildningar?

Vi vill väl få utbildade undersköterskor, som dessutom får en skyddad yrkestitel i sommar 2023, ute bland våra sköra, gamla, sjuka och behövande patienter? Men - utbildas inga undersköterskor - hur ska vi då täcka de behov som finns?

Tänk på din mamma - vill du inte att hon ska få bli omhändertagen av utbildad personal? Tänk på din farfar - ska inte han få rätt vård av utbildade undersköterskor som han borde få? Din son som var med om en olycka - känns det inte tryggt att veta att han blir omhändertagen av undersköterskor som är utbildade och kompetenta?

Statsbidrag måste prioriteras, vi vet. Men borde inte vård/omsorg vara en grundläggande prioritering? Så snälla politiker, direktörer, styrelser, kunskapsnav och utbildningsansvariga: Tänk om! För vem vet, snart står du själv i behov av vård.

Vem vill du ska hjälpa dig?

Oroliga vårdlärare