GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Våra skärmar har blivit som godisskålen som handen vandrar till hela tiden”

Jag älskar min mobiltelefonskärm! Eller gör jag det?
Insändare • Publicerad 16 december 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Jag menar inte att sociala medier är en fruktansvärd grej men man ska vara medveten om hur mycket man hänger i sin comfortzone och hur det påverkar dig”, skriver insändarskribenten.
”Jag menar inte att sociala medier är en fruktansvärd grej men man ska vara medveten om hur mycket man hänger i sin comfortzone och hur det påverkar dig”, skriver insändarskribenten.Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Jag har skrivit med en kille på sociala medier ett tag och vi har till och med pratat i telefon några gånger. Vi klickar jättebra och vi vet nästan allt om varandra. Jag frågade om han vill träffa mig och två kompisar. Han sa att han jättegärna hängde med och att det skulle bli kul att träffas. När vi väl träffades sa vi hej till varandra lite småstelt och vi pratade inte alls mycket. Jag fattar ingenting, varför blev det så konstig stämning bara för att vi träffades i verkligheten. Detta var förresten inte första gången något sånt här hände heller.

Att ungdomar ska kunna vara sociala och kunna prata med människor är jätteviktigt inför framtiden och arbetslivet. Vi mår bra av relationer med schyssta människor och för att finna relationer gäller det att vara social. För att kunna behålla och utveckla sin sociala förmåga måste man träna den regelbundet, det gör vi bäst genom att möta människor fysiskt. Mobilen och sociala medier har blivit lite av vår comfortzone. Vi tar upp mobilen så fort vi känner oss lite obekväma eller inte har nåt roligt att prata om längre, vilket gör att vi inte lär oss hur man håller en konversation igång. Detta är jag med om varje dag både i skolan och på fritiden. Så fort det blir lite tyst går man in i sin trygga zon och börjar scrolla på till exempel Instagram.

Vi använder sociala medier varje dag. Det är Instagram, Facebook, TikTok och Snapchat med mera. 2011 slog sociala medier igenom på allvar och sedan dess har världen inte varit sig lik. Psykisk ohälsa bland ungar har ökat och kroppsideal har blivit skeva. Det finns otroligt mycket forskning på hur sociala medier påverkar vår psykiska hälsa och att ätstörningar hos framförallt unga tjejer har ökat genom åren. När vi mår dåligt har vi en tendens att sluta umgås med folk då vi inte har orken att hålla relationer vid liv.

När jag till exempel lägger ut ett inlägg vill jag att så många som möjligt ska tycka om det och lajka. Om jag ska vara helt ärlig är jag nästan besatt av hur många likes jag får på mitt inlägg. Problemet är att det inte bara är jag som känner så här, många ungdomar i min ålder känner samma.

Såklart kan sociala medier vara en bra sak också, till exempel för företag som vill ha publicitet eller för människor som vill sprida viktiga budskap. Jag menar inte att sociala medier är en fruktansvärd grej men man ska vara medveten om hur mycket man hänger i sin comfortzone och hur det påverkar dig. På vår skola har vi provat mobilfria dagar. Det var hemskt... och nyttigt. Helt plötsligt var vi tvungna att hitta samtalsämnen och det är skönt när någon tittar en i ögonen när man pratar, inte bara möta en blick nedskjunken i en skärm. Våra skärmar har blivit som godisskålen som handen vandrar till hela tiden. Problemet är bara att skärmgodiset aldrig tar slut.

Nästa gång jag känner för att plocka fram mobilen i ett sällskap för att slippa vara social och i stället vara osocial på sociala medier så ska jag anstränga mig för att i stället starta en skön konversation med någon i gänget. Jag tror nämligen att det i längden är en vinnare.

Lystring elever! Det gäller även mammor, pappor och alla vuxna som tyvärr också blivit allt för osociala på sociala medier. Skärpning alla!

Stella Loord, elevrådsordförande Paradisskolan Nybro

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.