GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Var finns kommunens kontroll av upphandlad äldreomsorg?

”Här händer saker du inte kan ana.” Så sa min gamle far till mig på sängkanten bara några dagar innan han gick bort. Det var på vårdboendet Ståthållaren i Kalmar tidigt i våras.
Kalmar • Publicerad 27 juli 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Ju billigare äldrevård kommunen köper in desto mer kontroll av utförarna måste man ha”, skriver insändarskribenten.
"Ju billigare äldrevård kommunen köper in desto mer kontroll av utförarna måste man ha”, skriver insändarskribenten.Foto: Mats Holmertz

När jag sedan läste Barometerns avslöjande om den billiga äldreomsorgen bestämde jag mig för att begära ut Kalmar kommuns avtalsuppföljning för Ståthållaren för förra året 2021.

Det visade sig att kommunen utan vidare struntat i att göra en uppföljning av hur avtalet med vårdbolaget efterlevts det året. Man hade också struntat i att vårdbolaget inte hade producerat den patientsäkerhetsberättelse som lagen kräver och som skulle ha levererats till kommunen.

Tydligen såg kommunen rapporterna som bara byråkratiska och onödiga saker, inte som de verktyg de ska vara för att kontrollera och följa upp vård och omsorg för kommunens gamla och sjuka.

Är det inte mer intresse än så från Kalmar kommun för att granska de företag man själv upphandlat, ja då kan naturligtvis sådant ske bakom kulisserna ”som man inte kan ana” och sådant som Barometern nyligen har lyft locket på.

Så synd att min far inte fick läsa Barometerns artikelserie. Hans rum låg vägg i vägg med de verksamhetsansvarigas kontor på Ståthållaren och han var varken helt döv eller blind. Han hade säkert kunnat bekräfta mycket av det som Barometern har avslöjat.

Ju billigare äldrevård kommunen köper in desto mer kontroll av utförarna måste man ha. Men en kommun som struntar i sin granskning bör själv granskas.

Jag tycker därför att Barometern ska fortsätta sina reportage om äldrevården framöver, men då även om bristerna i Kalmar kommuns kontroll.

Jag undrar också vad de ansvariga politikerna har att säga om den konkreta uppföljningen, till exempel om man i kommunen faktiskt vet om utförarna alls utför den vård och omsorg som kommunen har beställt.

De missförhållanden som Barometern har avslöjat borde väl kommunen ha upptäckt för länge sedan? För det är väl inte så att man valt att blunda för rapporter om att gamla och sjuka farit illa? I så fall är det ju så klart väldigt lätt för ansvariga politikerna att sedan skryta med att man ”köpt billigt”. En förbättrad uppföljning är ju då heller inget man gärna önskar sig, för då kan det som kallas billigt avslöjas med att vara mycket dyrt – för de gamla och sjuka.

Alltså – vilka vallöften kan vi nu få om Kalmar kommuns kontroll och uppföljning av äldreomsorgen framöver?

Anhörig till prispressad vårdtagare

Michael Ländin (S), ordförande i socialnämnden i Kalmar, replikerar:

Ett urval av artiklar i Barometerns granskning:

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.