GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Vår dagmamma ser våra barn på ett sätt som är betryggande”

Jag sitter med morgonkaffet och öppnar telefonen, ser ett urklipp från dagens tidning. Jag möts av den tråkiga nyheten att våra barn och deras dagbarnvårdare snart kan komma att flyttas in på förskolan. Ett förslag har inkommit på grund av att förvaltningen behöver spara pengar.
Insändare • Publicerad 31 augusti 2021 • Uppdaterad 31 augusti 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Jag hoppas innerligt att Viola får fortsätta sin tjänst som dagbarnvårdare”, skriver insändarskribenten.
”Jag hoppas innerligt att Viola får fortsätta sin tjänst som dagbarnvårdare”, skriver insändarskribenten.
Foto: Arkivbild

Vår fantastiska dagmamma, som har spenderat över 30 år tillsammans med våra härliga Torsås-ungar ska kanske ryckas upp med rötterna och placeras i en helt annan verksamhet. Våra små barn ska kanske få sin vardag omkullvält och hamna i en främmande miljö. Tre av fyra barn har aldrig förut vistats på förskolan, och det är uppenbart att ett negativt besked innebär en stor omställning för dem.

Faktum är att jag tycker att vi istället borde lyfta den här verksamheten. Alla barn har olika behov, förutsättningar och personligheter. Under deras första levnadsår är anknytningen och tryggheten en stark byggsten som lägger grunden för deras framtid. Att möjligheten ska finnas till en betydligt lugnare och tryggare miljö inom barnomsorgen borde vara en självklarhet. Att barnen ska kunna krypa upp i en trygg famn när de slår sig, att de ska känna sig sedda och hörda.

Våra barn är det mest värdefulla vi har och att överlämna ansvaret till någon annan när man är på arbetet är sällan enkelt. Vi vill veta hur våra barn mår och vad de har gjort under dagen. Vi vill kunna känna oss trygga med att våra barn får den omvårdnad och uppmärksamhet som de behöver. Med den personliga kontakten och förtroendet vi har för vår dagmamma så känns det enkelt att lämna barnen på morgonen. Vi vet att hon känner våra barn väl.

Vår dagmamma ser våra barn på ett sätt som är betryggande. Hon uppmärksammar varje individ på samma sätt som vi skulle göra hemma. Skulle någonting skilja sig från det normala får vi genast reda på det. Varje individ ges gott om tid och tålamod, vilket jag tror är mycket positivt för den personliga utvecklingen.

Kontakten mellan henne och barnen är så fantastiskt fin. Varje gång vi kör förbi infarten till dagmamman så ropar dottern glatt – Mamma, jag vill åka till Viola! Det märks verkligen att de har ett speciellt band, precis som dagbarnen har till varandra. De här killarna och tjejerna är bästa vänner, det blir massor av varma kramar och lyckliga blickar när de ses efter helgen.

Det finns så mycket fördelar och möjligheter. Alternativet med dagmamma möjliggör framförallt en trygg plats i hemmiljö där det finns möjlighet för oroliga eller osäkra barn att i sin egen takt växa som individer innan de hamnar i större grupper när de blir äldre. Det finns även barn som är mycket infektionskänsliga som med stor fördel vistas i mindre barngrupper istället för traditionell förskola.

Det är ett koncept som inte passar alla, likväl som att förskolan är ett koncept som jag själv inte är helt bekväm med. Det ska finnas möjligheter, vilket man än föredrar som barn eller förälder. När jag berättat för bekanta om att vår dotter går hos dagmamman i kommunen är det många som önskar att alternativet funnits där de bor. Många i kommunen har varit och är helt ovetandes om att vi faktiskt har dagbarnvårdare i Torsås. Att intresset skulle vara svalt är helt enkelt en feltolkning. Att verksamheten inte uppmärksammas hör däremot mer till sanningen.

Jag hoppas innerligt att Viola får fortsätta sin tjänst som dagbarnvårdare och att denna fantastiska verksamhet ska få finnas kvar för dem som önskar en tryggare och mer personlig barnomsorg. Jag är så otroligt tacksam för det stora engagemang, glädje och värme som Viola ger våra barn. Måtte nu våra politiker ta rätt beslut!

Mamma till ett av barnen hos Viola Nilsson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.